A kutyák is tudnak beszélni?

Az elmúlt években hirtelen elárasztották a közösségi médiát azokról a kutyákról készült felvételek, amiken az állatok nyomógombok segítségével “beszélgetnek” a gazdájukkal. De valóban társaloghatunk kedvenceinkkel emberi nyelven, vagy csupán egy elmés átverésről van szó? Jankács Annamária, biológus segítségével utánajártunk a témának – olvasható a zooling.hu közleményében.

A kutyák már több tízezer éve élnek az emberek mellett. Közös történelmünk során számos viselkedésváltozáson mentek keresztül, amelyek révén napjainkra igazán szoros kapcsolatot ápolhatunk velük, és méltán az ember legjobb barátjaként hivatkozhatunk rájuk.

A legtöbben úgy vélik, hogy a kutyák olyan intelligens állatok, akik éreznek, gondolkodnak, kommunikálnak az emberekkel. Ezekre pedig az elmúlt évtizedekben számos tudományos bizonyítékot is találtak a kutatók.

Az ELTE etológusainak vizsgálatából például kiderült, hogy az emberek – kutyás tapasztalataiktól függetlenül is – felismerik a különféle ugatásokhoz köthető belső állapotokat, így legtöbbször azt is, hogy játékos vagy éppen mérges-e a hangoskodó állat.

Ennek ellenére ki ne szerette volna már tudni, hogy mire gondol a kutyája? Vagy melyik gazdi ne kívánta volna már, hogy bár tudna beszélni a kedvence?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Az állattartók örömére látszólag meg is jelent egy megoldás, amivel kisállatunk elmondhatja nekünk, hogy mit szeretne. Egy figyelemre méltó eszközzel a kutyák egy mancsnyomással gazdáik tudtára adhatják vágyaikat.

A hangrögzítésre alkalmas nyomógombokból álló felszerelés segítségével olyan szavakat vehetünk fel, amik amúgy is szerves részei a kedvencünkkel való mindennapi kommunikációnknak, mint például a séta, éhes, autó, szeretlek…

Ezután jutalmazással megtaníthatjuk a kutyát az eszköz használatára. Amint az állat megnyom egy gombot, a gazda megmutatja neki annak jelentését, majd finom falatokkal trenírozza a játék ismételt használatára. Végül a kutya az előre rögzített hangokon keresztül szólhat a gazdájához.

Az elmélet jól hangzik, hol a buktató?

Többek között hazai kutatók munkájának eredményeként derült fény számos érdekességre azzal kapcsolatban, hogy bundás barátaink mit is értenek meg az emberi beszédből. Például képesek megkülönböztetni gazdáik hangját másokétól, és különbséget tudnak tenni még a nyelvek között is. Mára az is világossá vált, hogy el tudják különíteni az emberi beszédben a szavak határait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Mindezek ellenére a Fugazza C. és munkatársai által végzett vizsgálatában az ott szereplő kutyák mindössze elenyésző része volt képes – még több hónapos intenzív tréning mellett is – tárgyneveket megtanulni. Azonban találtak néhány igazán tehetségeset köztük, akik meglepő gyorsasággal sajátították el új szavak jelentését.

Ez alapján arra jutottak, hogy a szavak tanulásának képessége nem általánosan jellemző a kutyákra, hanem csak néhány igazán tehetséges egyedre. Ezen felül azt is nagyon ritkának találták, hogy egy tucatnyi szónál nagyobb szókinccsel rendelkezzen bármelyikük is.

De akkor mégis, hogy lehet az, hogy kedvencünk látszólag nyomógombok segítségével beszél hozzánk?

„A jelenség legegyszerűbb magyarázata, hogy a leírásban is szereplő pozitív megerősítés módszerével a gazdák megtanítják kutyáiknak, hogy a gombok megnyomásával számukra kedvező dolog fog történni. Ehhez nincs szükség a szavak jelentésének ismeretére.” – magyarázta Jankács Annamária biológus, aki kutyakiképzéssel is foglalkozik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

„Az eset rávilágít egy másik fontos dologra is. Sok helyen olyan eszközöket is vásárolhatunk, amik nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeinket (mint a nyomógombos készülék), rosszabb esetben viszont állatjóléti szempontból kifejezetten károsak (például a fojtó nyakörvek). Emiatt rendkívül fontos, hogy az ember hiteles forrásból tájékozódjon. A saját webshopunkban igyekszem én magam felügyelni az árusított felszerelések beszerzését. Állattartóként én is sokat használok közülük, így saját tapasztalataimnak és a gazdiktól kapott visszajelzéseknek  megfelelően alakíthatom kínálatunkat. ” – mondta a zooling.hu tulajdonosa, aki az állatjólét mellett több, mint két évtizede foglalkozik különböző hüllők, egzotikus kisemlősök, valamint kutyák és macskák tartásával is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments