December 11-től új menetrendet vezet be a MÁV-START, a Volánbusz és a HÉV

A MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iránymutatásai alapján előkészített szokásos éves decemberi menetrendváltás új, utascentrikus szemléletet hordoz, és újabb fejlesztésekkel használja ki a MÁV-Volán-csoport integrációjának előnyeit – írja a mavcsoport.hu.

A közösségi közlekedés versenyképességének egyéni közlekedéssel szembeni javítása érdekében az utazási szokásokhoz még jobban igazodó, összehangolt vasúti és buszos menetrendek teszik vonzóbbá, szerethetőbbé a vonattal, busszal utazást. A legfőbb újdonságok az észak-pesti elővárosi térségben élők utazását könnyítik meg, melyet a hatvani vonal felújítása, valamint a Kőbánya felső állomás és a Keleti pályaudvar között megépített harmadik vágány tesz lehetővé. A vasútvonalak csaknem harmadát érintik a menetrendi vagy éppen tarifális fejlesztések, az utasok kényelmét pedig – a várhatóan jövő év elejére teljessé váló – 40 darabos KISS  motorvonatflotta és a Volánbusz 2018 óta több mint 1800 új járművel bővülő autóbuszflottája is szolgálja.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára Facebook videójában elmondta: A megnövekedett energiaárak mellett is biztosítja és biztosítani fogja a Kormány a közszolgáltatásokat, hogy Magyarországon az emberek számára továbbra is kiszámítható, megbízható legyen a közösségi közlekedés. Ezért nemcsak, hogy fenntartjuk a tömegközlekedést országosan, hanem fejlesztjük is. Számos elkészült nagyberuházás, új járműbeszerzések nyomán az ország minden táján történnek szolgáltatásfejlesztések. Egységes, összehangolt szolgáltatást szeretnénk vasúton, autóbuszon minden utasunk számára, annak érdekében, hogy Magyarországon mindenki eljuthasson munkába, iskolába, szórakozni, szabadidős programokra, akár kirándulni, buszon, vasúton a hazai tömegközlekedés összehangolt rendszerében. Ezt szolgálják a menetrendi fejlesztések idén, melyek a budapesti elővárosi vonatokat, az összes főbb InterCityt és az ország számos régióját érintik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A vasút nyáron is veszélyes üzem! Vigyázzunk a gyerekekre! - Átadták a gyermekrajz pályázat díjait

A járványhelyzet okozta 20-30 százalékos visszaesést követően az utasszámok már közelítenek a 2019 első kilenc hónapjának adataihoz, akkor közel 103 millióan választották a vasúti utazást, míg idén szeptember végéig 96 millióan utaztak vonattal belföldön. A távolsági közlekedésben már  meg is haladta az utasszám a járvány előtti mértéket. 11,5 millió utas utazott a MÁV-START távolsági járatain idén január és szeptember között, többen mint 2019-ben. A következő kiemelt menetrendi fejlesztésekkel jövőre még jobban fellendülhet az utazási kedv:

  • A Vác és Aszód közötti új vonatokkal december 11-től újraindul a személyszállítás 77-es vonalon, ahol 2009 óta szünetelt. 7 pár S77-es jelzésű vonat közlekedik naponta – elsősorban a diák és hivatásforgalmai igényeket kiszolgáló menetrendi struktúrában.
  • Dinamikusan nő az utasforgalom a Budapest környéki elővárosi vonalakon a számos fejlesztésnek és szinte kizárólag korszerű motorvonatok közlekedésének köszönhetően. Az utasigényekhez igazodva hétköznap esti órákban és hétvégén napközben a  legnagyobb utasforgalmú elővárosi vonalakon sűrűbben közlekednek a vonatok a menetrendváltástól, félórás követés lesz a 60 perces helyett.
  • A távolsági közlekedésben az utasszámok növekednek, és egyre nagyobb igény van arra, hogy a szokásos este 6-7 óra körüli utolsó vonatoknál később is haza lehessen jutni a vidéki nagyvárosokból Budapestre vagy a szomszédos nagyvárosba, illetve fordítva. Emiatt az őszi Budapest—Szeged közötti InterCity üzemidőbővítést a menetrenváltástól újabbak követik. A főváros és Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc,  Eger között, valamint a Balaton felé is meghosszabbodik az üzemidő.
A menetrendről bővebb, térségenként, illetve vasútvonalanként is részletezett tájékoztatás a www.mav.hu/ujmenetrend oldalon található.
Az új vasúti menetrendek november 12-től elérhetők a MÁV honlapján a Belföldi utazás/Menetrendek menüpontból.
A vasúttársaság vonatonkénti menetrendjét folyamatosan töltik fel az ELVIRA-ba és a MÁV applikációba, december 11-i vagy azutáni utazási napot kiválasztva lesznek kereshetők a vonatok.

Volánbusz

A Volánbusz esetében látványos a fejlődés a járműállomány tekintetében. A 2018-ban indított járműfiatalítási program keretében eddig összesen 1821 (1702 új és 119 használt, újszerű) autóbuszt állított forgalomba a Volánbusz. Ezeket a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében a lehető legnagyobb hatékonysággal használja a közlekedési társaság.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A vasút nyáron is veszélyes üzem! Vigyázzunk a gyerekekre! - Átadták a gyermekrajz pályázat díjait

Decembertől változik a Volánbusz menetrendje is. Az ország számos térségében a vasúti menetrend változásához kapcsolódóan, vagy a helyiek igényei szerint bővül a buszos szolgáltatás. Módosul a ráhordó autóbuszjáratok közlekedése, új vasúti csatlakozások jönnek létre.

Volánbusz részletes menetrendje itt böngészhető. (Fotó: MÁV-Volán) ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments