Elkészültek a váci strand gyermekmedencéjének látvány és szakmai tervei

A korábbi évek nem megfelelő karbantartása és megoldást nem jelentő javításai után teljes körű felújítás történik a váci strand gyermekmedencéjén. De a tervek szerint a 2023-as nyári szezonra egy látványban és élményekben gazdag, korszerű és időtálló gyermek medencét tudnak majd a látogatók és vendégek rendelkezésére bocsájtani – derült ki a Vác Városi Uszoda és Strand közleményéből.

Az 1951-ben megnyitott váci strand már a kezdetektől rendelkezett egy kisebb gyermek pancsoló medencével, közvetlenül a 33 méteres úszómedence mellett. Az évtizedek során ez a medence több technikai és gépészeti átalakítás után nyerte el végleges formáját és méretét, azonban minden egyes felújítás során az előző alapra, rétegre történt a ráépítés. Az ilyen átmeneti karbantartó és leginkább állagmegóvó munkálatok sok esetben nem a megfelelő előkészületekkel, anyagokkal történtek, amelyek a későbbiekben sajnos megpecsételték a kismedence sorsát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

A tavalyi évben elindított rekonstrukció a régi medencetest visszabontásával kezdődött, rétegenként távolították el a burkolat, a szigetelő réteg, majd végül a vasbeton vázszerkezet. Ennél a fázisnál derült ki, hogy a vasbeton olyan mértékben töredezett, repedt, továbbá az alatta lévő földréteg annyira kimosódott és üreges, hogy arra biztonságosan és gazdaságosan már nem lett volna felépíthető egy új medence.

Ekkor született meg a döntés egy teljesen új medence tervezéséről, amely a kor követelményeinek megfelelően, a vendégek javaslatait és elvárásait is figyelembe véve készülhet el. Az elsődleges szempont az volt, hogy a legfiatalabb korosztály számára is kialakítsanak egy akadálymentes, biztonságos pancsolót. Az idősebb korosztályra is gondolva pedig a medence mélyebb, elszeparált részén számos aktív vízi játszóeszközt fognak telepíteni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A gyermekek szórakozását csúszda, gomba alakú vízfüggöny, katicát jelképező vízköpők és két vízágyú teszik teljessé. A tervezés során a biztonság mellett törekedtek arra is, hogy napvitorlák telepítésével ideális körülmények között, szűrt napfény mellett pancsolhasson és szórakozzon a fiatalabb korosztály. A tervek elkészülte után megkezdődött és jelenleg is folyamatban van a szükséges hatósági engedélyek beszerzése. De reményeik szerint a 2023-as nyári szezonra egy látványban és élményekben gazdag, korszerű és időtálló gyermek medencét tudnak látogatóik és vendégeik rendelkezésére bocsájtani. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments