Februárra elkészülhet a püspökség Galamb utcai épülete

A Püspöki palota egykori gazdasági épülete jelenleg komoly átépítésen megy keresztül és a beruházás a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. A hitéleti központban konferenciatermet, kápolnát, 600 fős központi konyhát, kávézót alakítanak ki. A felújítás jelenlegi állását pedig kedden egy bejárás keretei között bemutatták a helyi sajtónak is.

Ma, ha valaki a Galamb utca felé sétál egyelőre a korábbi mivoltára már csak nyomokban emlékeztető épületet lát, amit odakészített építőanyagok vesznek körül, illetve szorgos munkásokat és munkagépeket figyelhet meg. Azonban ha minden a tervek szerint halad, ez már nem lesz így sokáig. A bejárásra ellátogató Rétvári Bence, országgyűlési képviselő és Marton Zsolt megyéspüspök egyaránt arról számolt be, hogy a beruházás már 70%-os készültségi szintnél tart és jövő februárban már az átadás okán szeretnék megtenni a következő bejelentést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

„Arról van szó, hogy mikor én püspöki titkár voltam, ez a létesítmény az akkori viszonyok között egy kicsit rendbe lett hozva, de valójában soha nem nyúltak hozzá. A Püspöki Palotának a kiszolgáló helysége volt, de időközben leromlott az állapota, mostanra pedig teljes mértékben vizesedett, mikor a munkálatokhoz hozzáláttak, akkor látták, hogy alig van benne egyenes fal – nyitotta meg a tájékoztatót Marton Zsolt. – Nagyon aktuálissá vált megvalósítani azt a célt, amit még az egykori elődöm, Keszthelyi püspök úr szeretett volna, hogy ez egy oktatási, szellemi központja legyen az egyházmegyének.”

Majd a vallási vezető a fejlesztések csúszásával kapcsolatban elmondta, a gazdasági nehézségek miatt az is csoda, hogy ilyen hamar el tudták érni a jelenlegi szintet. Ez elmondása szerint annak is köszönhető, hogy még tavaly, december elején megkötötték a megfelelő szerződéseket és az építőanyagok 70%-át is megvásárolták, így az áremelkedések nem érintették őket nagy mértékben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Őt követően pedig Rétvári Bence is felszólalt és megköszönte a püspökségnek, hogy ilyen gyorsan megvalósítja ezeket a fejlesztéseket. Mint rávilágított, kevés ehhez hasonló léptékű beruházás van, ami szinte egy év alatt be is tud fejeződni.

„Vác kormányzati támogatásból, lépésről-lépésre szebb. Aki ide látogat, aki itt él, aki ezeket az utcákat gyakran rója, az látni fogja, hogy ebben a városban vannak látványos fejlesztések és a történelmi épületek vagy a történelmi városnegyed szépen meg tud újulni” – fogalmazott a képviselő.

Végül a bejárás során a sajtó képviselői is láthatták, hogy a beruházás kezdete óta mennyit sikerült haladni a munkával. A szakemberek szemmel láthatóan is erős alapokat építettek a készülő központ számára és már kialakulóban vannak a különböző helységek. De mint ahogy a bejárást vezető főépítész is fogalmazott, a látványos fejlesztések még csak most jönnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

4 milliárd forintot kapott az egyházmegye a Nagyboldogasszony-székesegyház és a galamb utcai gazdasági épület felújítására. Ezt pedig nagyjából fele-fele arányban költötték el a két beruházásra. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments