Két év kihagyás után ismét átadták a Hattyú díjakat

Két év kihagyás után ismét átadták a Hattyú díjakat pénteken. A Halászkert Étteremben a Váci Értelmiségi Klub elnöke, Hemela Mihály köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta: szervezetük szeptemberben ismét megkezdte a munkát, melynek egyik legfontosabb része volt, az idei díjazottak kiválasztása.

Ebben az évben az egyéni díjat dr. Ősi János, magyar-történelem szakos tanár, író érdemelte ki, Vác középkori történelmének kutatásáért, ezt ismertető történelmi regénysorozatáért, széles körben végzett magas szintű ismeretterjesztő munkájáért.

Munkásságát Boda Mária tanárnő ismertette. Elmondta: nagy rajongója könyveinek, de sokan vannak, akik egyáltalán nem ismerik dr. Ősi János munkáját. Méltatásában igyekezett bemutatni könyveit is, melyekből idézeteket hallhattunk.

„Amikor elkezdtem készülni erre a laudációra, akkor azt hittem, hogy ő egy regényíró. Aztán kiderült, hogy nem, mert korábban verseket írt. A pályafutását a 90-es években kezdte, a Jelenkor című lapban publikálta verseit. 1995-ban verseskötetet jelent meg Délelőtti hangverseny címmel. Már középiskolai tanárként kezdett bele újra az írásba, ekkor elsőként Szent Lászlóról mesélt” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A közösségi díjat idén a Jószomszéd Hálózat kapta, Vác város szociális hálójának erősítéséért, szociális akciók szervezéséért, a rászorulók támogatásáért, szervező és segítő munkáért. Az oklevelet Molnár-Matz Krisztina, a szervezet vezetője vette át.

Munkájukat Rozmaring Sándor méltatta. Elmondta: a politikamentes civil szervezet a rászoruló váciak szociális problémáinak megoldásában segítenek. A csoport mintegy 25 taggal rendelkezik, számuk folyamatosan nő.

„Elsősorban a Facebookon hirdetik az akciókat, de más fórumokon is olvasni lehet róluk. Akciókat szerveznek a rászorulók rendszeres megsegítésére alkalomszerűen és tervszerűen is. Iskolakezdési támogatást adnak a szegény sorsú családoknak, elsősorban tárgyi adományokkal segítik őket, a covid ideje alatt pl. bevásároltak időseknek, autóval szállították orvoshoz, hivatalos ügyek intézésére azokat, akik ezt kérték, tartós élelmiszer- és ruhaakciókat szerveznek, háztartási eszközöket juttatnak el rászorulóknak, tervszerűen, összehangoltak végzik önkéntes munkájukat, térítésmentesen. Olyanokhoz is eljutnak adományok, akik a „hivatalos” szociális hálóból kiestek. Így pl. a Vác-Deákvár feletti „hegyi rész” lakosai is sok-sok támogatást kapnak” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A díjazottak most is oklevelet és hattyúkkal díszített tortákat kaptak ajándékba. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments