Közösségi házból közösségi városrész: 26 munka érkezett az ötletpályázatra

Nyílt építészeti és tájépítészeti ötletpályázatot hirdetett meg nyáron Vác Város Önkormányzata a Madách Imre Művelődési Központ felújítására, könyvtárral való bővítésére és környezetének rendezésére.

Az ötletpályázatra olyan javaslatokat vártak, amelyben az épületfejlesztés során a 21. század elvárásaihoz illeszthető könyvtár, reprezentatív rendezvénytér, mindenki számára elérhető közösségi tér születik. A cél, hogy az épület és környezet megújulva a városi közösségi élet egyik karakteres központjává váljon. Az ötletpályázat további célja volt, hogy megalapozza a majdani konkrét tervezési-, fejlesztési programot, a bemutatott településtervezési, építészeti, közlekedési és környezetrendezési elemek pedig alapjául szolgálnak majd a város településrendezési eszközeinek módosításához.

Az érdeklődők – akik szép számban jöttek el a felhívásra – az első lépcsőben a polgármesteri hivatal szakembereinek kalauzolásával járhatták be szeptember 2-án a létesítmény környezetét, illetve nézhették meg az épületet kívül és belül. A bejárástól számított egy hét állt a rendelkezésre a kérdések eljuttatására az illetékesek felé. Ezt követően október 27-én délig lehetett benyújtani az építész szakemberek által a pályázati kiírásban lefektetett módon és részletességgel az elképzeléseket tartalmazó anyagokat. A részletekről kedden Matkovich Ilona polgármester, Kajdócsi Jenő a zsűri társelnöke és Taskovics Andrea városi főépítész beszélt, hiszen ekkor bírálták el az ötleteket.

Matkovich Ilona örömét fejezte ki, hogy ekkora sikere lett a pályázatnak, kiemelte, bárcsak több pénzük lenne a megvalósításra, akkor már tudná, hogy melyiket támogatná. Szerinte nagyon pályázatok érkeztek, egyik jobb, mint a másik és mégis van egy, ami nagyon közel áll az elképzeléseihez. A polgármester emlékeztetett arra, hogy nagyon régen, 2001-ben volt ilyen léptékű tervpályázat Vácon a Boronkay szakközépiskola épületére kiírva, ami 21 évre rá is nagy büszkeséggel tölti el.

A mostani ötletpályázatra nagyon sokan jelentkeztek tudtuk meg Matkovich Ilonától – szerinte nagyon értették a tervezők, hogy valóban szükség van a művelődési központ fejlesztésére. Az ötlet születéséről is beszélt a polgármester asszony, mely a könyvtár igazgatónőjétől származik, aki még a rezsiválság előtt elmondta, hogy nem fogják tudni fenntartani a jelenlegi könyvtárépületet ennyi munkaerővel, hiszen nagyon nagyok és magasak a helyiségek, a könyvtárosok nem győznek ilyen létszámmal három emeletet bejárni. Említette, több városban is látta már, hogy a művelődési központhoz hozzá van csatolva a könyvtár, amit mindenhol nagyon szerettek, hiszen ez egy közösségi tér is, ott büfézni, találkozni lehet, át lehet menni egyik helyről a másikra.

„Nem is mondom meg, hogy melyik az én kedvenc pályázatom, de nagyon bízom benne, hogy más is szeretni fogja, viszont egy dolgot hadd mondjak el, nem a tervről, hanem van itt egy olyan cím, ami úgy szól, hogy Közösségi házból közösségi városrész” – mondta Matkovich Ilona.

Kajdócsi Jenő, építész, a zsűri társelnöke tájékoztatójában elmondta, nagyon jó és kiváló színvonalú terveket látnak akkora mennyiségben, hogy nem tudja, hogyan küzdenek majd meg vele. Kiemelte: itt a szakma teljes repertoárját láthatják, tehát Nemzeti Színház szintű, fantasztikusan kiváló építészeti kvalitásokkal bíró épülettől elkezdve az épület átalakításig.

Taskovics Andrea főépítész a technikai részletekbe engedett bepillantást. Elmondta a pályázatra 26 pályamű érkezett, mindegyik megfelelt a kiírásnak, tehát nem kellett egyiket sem kizárni. Mindegyik megfelelő magasépítészeti színvonalon került benyújtásra. A zsűriben 8 tag van, főként építészek, a Magyar Építész Kamara által delegált két tag, Kajdócsi Jenő a társelnök. A tájépítész kamaratervező karról a Magyar Építész Kamara Terhes Dénest delegálta. A váci helyi építészcsoportot Mindszenti-Varga Endre képviseli. A Műszaki Egyetemről két tanszékvezető is színesíti a zsűri tagságát, Vasáros Zsolt és Szabó Árpád, valamint felkérték a zsűribe Kovács Balázst, aki a gödöllői művelődési háznak az igazgatója, hogy szakmai tudásával ezt a döntést segítse. Az összes pályaművet december 1-jén a művelődési központ aulájában állítják ki, ott láthatja a nagyközönség és ott lesz az eredményhirdetés is. (F. E., fotók: Matkovich Ilona Facebook)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments