Megnyílt a Váci Karitász szenvedélybeteg-segítő központja

Egy régi törekvése teljesült hétfőn délelőtt a Váci Egyházmegyei Karitásznak, hiszen el tudták indítani Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatukat. Mint ahogy az ünnepélyes megnyitón is elhangzott, nagyon sok olyan ismerősünk, barátunk vagy akár családtagunk lehet, aki vágyakozik valamilyen szenvedélybetegségtől való megszabadulásra. A Remény, az Élet és a Változás szavak kezdőbetűiből összeálló RÉV kezdeményezés munkatársai pedig ebben próbálnak innentől egyéni és csoportos tanácsadásokon, valamint foglalkozásokon keresztül segíteni a Hattyú utcai központjukban.

Az eseményt Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója nyitotta meg. Elmondása szerint kezdeményezésük célja, hogy segítsenek az érintetteknek a függőségüktől való megszabadulásban, illetve a hozzátartozóknak támogatni a betegeket a gyógyulás folyamatában. Hazánkban több városban is működik a Katolikus Karitász hálózathoz tartozó segítő szolgálat és ehhez csatlakozik most Vác. Az új központ ráadásul négy ellátási területet is felölel: a szobi, a váci, a rétsági, valamint a dunakeszi járás településeit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A megnyitóra Marton Zsoltot, a Váci egyházmegye püspökét is meginvitálták, hogy köszöntőjét követően áldja meg az épületet és az intézmény munkatársait. A vallási vezető pedig beszéde során egy bibliai példabeszédet hívott segítségül, amin keresztül arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten félelem vagy érdek nélkül és tiszta szívvel, szeretettel szólítja meg azokat is, akik tévútra tévedtek.

„A RÉV azoknak az embertársainknak, akik egy nyomorúságtól, egy szenvedélytől szeretnének megszabadulni és változást szeretnének az életükben, ezt a reményt, ezt az új életet és ezt a változást szeretné meghozni. Mi pedig most annak az örömében vagyunk együtt, hogy Vácon is a RÉV megnyithatta kapuit. Kísérjük reményteli figyelemmel és imádságainkkal, hogy akik ide belépnek és találkoznak ezzel a szolgálattal, azoknak az életében valóban megjelenjen a remény és az életükben egy igazi változás történjen” – mondta Marton Zsolt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Az új szolgáltatással kapcsolatban megtudtuk, hogy lesznek hozzátartozói csoportok is, tehát nem csak azokat várják, akik érintettek és elhatározták, hogy segítséget kérnek, hanem azokat a családtagokat egyaránt, akik szenvednek a kialakult helyzettől. De az igények felmérését követően várhatóan lesznek önsegítő csoportok, ahol a sorstársak együtt tudnak a problémáiktól megszabadulni, valamint művészetterápiás foglalkozások is.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Fazekas György atya, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkésze is, aki majd bekapcsolódik a Váci RÉV munkájába. De megjelent Varga Lajos segédpüspök, Inotay Gergely alpolgármester és a Karitász számos munkatársa, illetve önkéntese is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments