Ön tehet legtöbbet hétvégi háza, nyaralója biztonságáért!

A hideg idő közeledtével a nyaralók, hobbi kertek tulajdonosai egyre kevesebb időt töltenek ingatlanjukban, a nyaraló övezetek kezdenek elnéptelenedni. A hosszabbrövidebb ideig üresen maradó lakás, ház nagy csábítást jelenthet a betörők számára – hívja fel rá a figyelmet Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A betörők többsége oda hatol be, ahol őt nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés munkával, rövid idő alatt tud a lehető legnagyobb haszonra szert tenni, és ahol a legkisebb az elkövetéssel együtt járó lebukás kockázata. A betörők általában előre nem tudják, hogy a feltört ingatlanban milyen értéket találnak, de könnyen mozdítható és értékesíthető tárgyakat keresnek, például műszaki cikkeket, híradástechnikai berendezéseket, kerti kisgépeket vagy az udvaron található hulladék vasakat. Ahhoz, hogy Ön ne váljon bűncselekmény áldozatává:

  • Tegye láthatóvá az ingatlant pl. mozgásérzékelős reflektor felszerelésével, emellett célszerű valamilyen elektronikus vagy mechanikus vagyonvédelmi berendezéssel ellátni, ami megnehezíti az ingatlanba való bejutást!
  • Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást!
  • Az ajtókon legyen legalább biztonsági zár, lehetőség szerint pedig a nyílászárókon rács!
  • Ha van rá lehetősége, riasztót is szereltessen fel az épületre!
  • Gondosan zárja el a kerti szerszámokat, létrákat. A betörőnek segítséget nyújthat az ingatlanba való bejutásban pl. a kalapács, fúró, létra!
  • Amennyiben hosszabb időre különösen a téli időszakban felügyelet nélkül kell hagyni az ingatlant, akkor abból az értéktárgyakat elektromos háztartási berendezések, mezőgazdasági kisgépek biztonságosabb helyre kell vinni, illetve azokat felügyelet mellett kell tárolni!
  • Az őszi/téli időszakban nem használatos kerékpárt, vízparti nyaraló esetén a csónakot, kerti ( kisebb méretű ) gyerekjátékokat, műszaki szerszámokat is zárja el!
  • Az őszi/téli időszakban alkalmanként látogasson el hétvégi házához, hogy ellenőrizze a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét!
  • Amennyiben jónak mondható a lakóközösség, érdemes megkérni valamely megbízható, állandó, környékbeli lakót az ingatlan időközönkénti ellenőrzésére. Idegenekkel ne közölje, hogy mikor nincs a nyaralóban, de megbízható szomszédjaival megoszthatja az információt.

Amennyiben a hétvégi házhoz kiérkezve azt tapasztalja, hogy ott illetéktelen járt, és vagyon elleni bűncselekmény történt, az eredményes felderítés érdekében hagyja a helyszínt érintetlenül és hívja a rendőrséget a 112es segélyhívó számon! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments