Rendhagyó Cházár díj: Meláth Attila, ha kell Mikulás ruhát ölt a gyermekekért

Minden évben megrendezik a Cházár Napot, amelyen átadásra kerül az Angyal-díj is. Idén ezt ketten vehették át: Kerekes Máté tanuló és Varga László gyógypedagógus, Fair Play-díjban Hekli Erzsébet szakiskolai tanuló részesült. A Cházár esten kerültek átadásra az iskola díjai is. Bár a kitüntetéseket általában pedagógusok vehetik át, idén Meláth Attila baptista lelkész is megkapta.

„Nagy meglepetés volt ez számomra, hiszen rendhagyó volt, nem nagyon emlékszem arra, hogy nem egy pedagógus kapta volna ezt a díjat” – kezdi beszélgetésünket Meláth Attila és hozzáteszi: azért is lepődött meg igazán, mert nem is keresték meg előtte ezzel kapcsolatban, holott tapasztalata szerint mindig egyeztetnek előtte a díjazottal.

Talán azért is történhetett ez így, mert Meláth Attila sok szállal kötődik a Cházár András iskolához. „Kapcsolatuk” – ha lehet így mondani, régre nyúlik vissza.

„Amikor épült a tornaterem a Zichy Iskolában, akkor segítettem a téglajegyek eladásában. Ez a kétezres évek elején lehetett” – emlékszik vissza. De itt nem áll meg a történet, hiszen szintén ebben az időszakban keresték meg őt a Cházár iskolából, hogy vigyenek valami ajándékot Mikulásra a gyerekeknek. Végül egy idő után, már nem csak csokikat vitt a közösségük, hanem ő maga is Mikulás ruhát öltött.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

„Mostanra tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy ez kinőtte magát, és már gyakran viszünk élelmiszert a diákoknak. Nincs olyan kérés felénk, hogy valamilyen módon ne segítenénk” – mondja.

Meláth Attila szinte már családtag az iskolában. Legutóbb Szent Erzsébet Rózsája-díjat is kapott az intézménytől, amelyet még a korábbi igazgató, Mikessy György alapított. De nem csak ő vett át díjakat az iskolától, hanem alapított is egyet a gyerekeknek.

„Három vagy négy évvel ezelőtt egy úgynevezett Baltazár díjat alapítottam az iskolában azoknak a gyerekeknek a javára – ez egy 50 ezer forintos jutalom év végén -, akik önmagukhoz képest a legtöbbet kihozzák magukból. A jólészi polgármester a kitűnő tanulókat jutalmazza, így én úgy gondoltam, hogy nem ezt szeretném, mert ezt egyrészt ők díjazzák, másrészt szerettem volna azokat a közepes tanulókat is valahogy értékelni, akikről mindenki tudja, sosem lesznek kitűnők. Ez nem is baj, de ha a magatartás, vagy a segítőkészség tekintetében, vagy csak abban, hogy nem kettes, hanem négyes egy-egy tantárgyból, már elért valamit.”

De nem csak Meláth Attila vehette át a Cházár-díjat ebben az évben. Rajta kívül még három pedagógus, Gubányi Istvánné, aki 1984. augusztusában kezdett dolgozni az intézmény óvodájában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

„Gubányi Istvánné lelkiismeretesen végzett munkája mellett folyamatosan képezte magát. Több pedagógiai területen bíztak rá feladatokat. Az óvodai munka után dolgozott az iskolában nevelőtanárként – ahol munkaközösség vezető is volt -, utazó tanárként, 1999-től osztályfőnökként az általános iskola munkaközösség vezetőjeként. 2020-ban ugyan nyugdíjba ment, de a munkát nem fejezte be. Visszajár és nyugdíjasként is ugyanolyan odaadással foglalkozik a rábízott gyermekekkel.”

Szintén ebben a díjban részesült Kádárné Monori Éva, aki 1980 óta foglalkozik értelmileg sérült gyerekekkel, előtte tíz évig felnőtt fogyatékosok ápolását végezte a Pomázi Munkaterápiás Intézetben.

„Kádárné Monori Éva 2008-tól az iskola tagintézménnyé válása után a váci székhelyű Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény szentendrei tagintézményének vezetője. Életpályája példaértékű, a fogyatékos gyermekek körében végzett munkája minden gyógypedagógus számára követendő. Munkája elismeréséül 1990-ben miniszteri dicséretet, 2001-ben Szentendre Város Pedagógiai Díját kapta meg. Elkötelezettségét mutatja, hogy egyfolytában kutatta a fogyatékos gyerekek fejlesztésének további lehetőségeit, módszertani kultúráját továbbképzéseken gyarapította, nyitott maradt minden pedagógiai újdonság iránt.

2019-ben kiemelkedő oktató-nevelő munkája, életpályájának elismeréséül Kásler Miklós minisztertől átvehette az Eötvös József-díjat. 2020-ban a Váci Tankerületi Központ Díszoklevelet adományozott a pedagógia területén végzett értékes szakmai tevékenységének elismeréseként. Ugyanebben az évben nyugdíjba vonulása alkalmából Pedagógus szolgálati emlékérmet kapott. 2021 novemberében dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő asszony felkérte az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség oktatási és köznevelési munkacsoportjának vezetésére, melyet jelenleg is ellát.”

Cházár-díjban részesült Sógor Zsuzsanna gyógypedagógus is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

„Ő egy nagy tudású, szociálisan érzékeny gyógypedagógus, aki 1978-tól dolgozott az intézmény ódon falai között. 1979-ben szerzett diplomát a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola oligofrénpedagógia-szurdopedagógia szakán. Kezdetben a hallássérült gyermekek egyéni anyanyelvi nevelése volt a fő feladata, majd osztályfőnökként magyart és egyéni anyanyelvet oktatott. Szívügyének tekintette a hallássérült gyermekek hangos beszédre tanítását, a hallásnevelést, figyelembe véve az egyes tanulók egyéni képességeit. Szakmai lelkesedése, humánus hozzáállása a pályán töltött évtizedek alatt töretlen maradt. Hosszú évekig volt az általános iskola munkaközösségének vezetője, valamint az egyéni fejlesztési tervek dokumentációjának kidolgozója. 2020. decemberében nyugdíjba vonult. Szabadidejében verseket ír. 2020-ban író–olvasó találkozó keretében ismerhettük meg a frissen megjelent első verseskötetét” – hangzott el méltatásában.

Gratulálunk minden díjazottnak az elismeréshez!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments