A fotó ünnepe

Nagyszámú közönség előtt nyitották meg a Művelődési Központ Emeleti Galériájában a Forte Fotóklub Vác kiállítását. A Forte Fotóklub Vác 2013. január 31-én alakult és azóta minden évben száz felett van a tagok száma, ezzel az ország egyik legnagyobb fotós csapata. A napokban nyílt impozáns tárlat címe: A fotó ünnepe.

Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező szólt néhány szót a megnyitón a résztvevőkhöz. Több mint tíz éve határozták el, hogy legyen egy ilyen rendezvény a fotónap alkalmából. Azóta is nagy sikernek örvendenek az évente megrendezett kiállítások. A Téli tárlat (Vác és környéki alkotóművészek téli kiállítása. Évtizedek óta a város kulturális életének egyik kiemelkedő eseménye) kiállítást előzi meg minden évben. Cservenák Péter a Forte Fotóklub Vác „motorja” és persze nagy szerepe van a kiállított anyag összeválogatásában, összerendezésében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A kiállítást Kernács Rebeka művészettörténész nyitotta meg, aki először is méltatta a fotóklubbot. Mint elmondta, ebben a klubban még megvan az, amit a világ történéseit látva kiveszőfélőben levőnek gondolnánk. Egy élő és aktív emberi közösség, akiket összeköt a fotózás szeretete. Így tökéletesen megvalósul a közösség és az egyéniség harmóniája is. Hangsúlyozta, hogy a Forte Fotóklub Vác mindig is nagyszámú tagsággal rendelkezett, ahogy most is. Annyiféle különböző elképzeléssel és látásmóddal találkozhatunk, annyiszor nézhetünk a kameráikon keresztül mi is a világra. Itt, a fotó ünnepére egy közös dolog szeretetében találkozik megannyi életkor és életpálya, technika és stílus.

Kernács Rebeka kiemelte: nem maradhatott volna fent ez a klub, ha a fotózás szeretetén kívül a tagjait nem köti össze a közösségi élmény is. Az együtt gondolkodás, közös képelemzések, az egymásnak nyújtott tanács és segítség, az egymástól tanulás is mind ott van ezeknek a képeknek a hátterében és összeköti a fotóklub tagjait. Mondanivalójuk, a közös üzenetük pedig a tárlat megtekintésével összeköti a látogatókat is. Ahogy azt a képeken látni, ez a kiállítás kitekintés az elmúlt év világára, egy olyan világra, ami az egymás elkerülése, az eltávolodás és az egyet nem értés felé sodorta az emberiséget. Most mégis egy összetartó közösség szemüvegén át látjuk azt. Valódi, természetes és termékeny sokféleségében. Fontos tehát a közös értékteremtés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Cservenák Péter ezt követően név szerint felsorolta a kiállító alkotókat, akiket külön tapssal köszöntöttek a résztvevők. Szám szerint harmincnégy fotós adta össze a tárlat anyagát. A kiállítás december 18-ig tekinthető meg a Művelődési Központ Emeleti Galériájában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments