Vége az első ütemnek: új közösségi tér jön létre a város szívében

Elkészült a Szent István tér felújításának első üteme. A munkák miatt felállított kordonokat eltávolították. Az akadálymentesített teret mától használhatják a gyalogosok, a babakocsival és kerekesszékkel közlekedők – írja a vac.hu.

A felújítás megtervezésekor az önkormányzat célul tűzte ki, hogy a téren az átmenő forgalom mellett közösségi helyek is kialakuljanak. Ezek jövő tavasszal készülnek el.

„A kötelező közműcserék után már az új tervek alapján folyt a kivitelezési munka első üteme. A nagyobb zajjal és porral járó első fázis után tavasszal már csendesebb tevékenység zajlik majd” – mondta a helyszínen Matkovich Ilona polgármester. Majd emlékeztetett rá, hogy a tervek és az előkészületek során időről-időre újabb váratlan nehézségek jelentkeztek. Az infláció és különösen az építőipari árrobbanás folyamatosan drágította a kivitelezést. – Az építési költség közel 100 millió forintot tesz ki. Az önkormányzat pályázott központi támogatásra is, de sajnos nem kaptunk anyagi forrást a már alig használható terület felújítására.”

Jess Kinga a belvárosi körzet képviselője arról beszélt, hogy a nagy múltú tér megújulását már sok éve várják a helyiek.

„A kötelező közműcserék, az elektromos hálózat kiépítése, és nagyobb zöldterület kialakítása is megtörtént. Még ősszel kihelyezünk padokat, hulladéktárolókat és hét darab fát is ültetünk. Emlékezzenek vissza, hogy nézett ki már évek óta, töredezett és hiányos burkolattal ez a tér” – mondta.

A hely történelmi múltját ismertette Taskovics Andrea főépítész.

„A Szent István tér története összefonódik a váci zsidóság történetével. Ők a városnak ezen a részén éltek, a vasútállomáshoz közeli utcák által határolt területen. A tér felújítására 1975 óta nem került sor. A burkolatok és a berendezési tárgyak jelentősen megrongálódtak, tönkrementek. A tér azóta őrzi eredeti formáját” – mondta és hozzátette: a megújítás tervének elkészítésére az önkormányzat a Tájmester Kft-n belül Illyés Zsuzsa tájépítészt kérte fel. – Cél volt a tér eredeti karakterének megőrzése, megújítása, minőségi, több zöldfelület létrehozásával, a buszmegállóba érkezők számára várakozó térré alakításával, akadálymentesítéssel, árnyékos pihenőfelületek kialakításával.”

Szabó László, a műszaki osztály vezetője a helyszínen elmondta, hogy 138 négyzetméter aszfaltburkolatot bontott fel és aszfaltozott vissza a kivitelező.

„A márványlapokat 710 négyzetméteren bontották el, ezekből az elbontott elemekből sok vissza is épült a térre. A támfalakat is megtartották, ezeket körülbelül 100 méter hosszban le is tisztították. A tér kétféle burkolatot kapott, a barna színű 278 négyzetméter, a világosabb pedig 405 négyzetméter felületen valósult meg.”

Emellett, ami a burkolat alatti felület teljes mértékben megújult. Itt 240 méter hosszan került kiépítésre a védőcsövezés az elektromos hálózathoz. A kábelezés tavasszal folytatódik. Továbbá 35 méternyi csapadékcsatorna csövet fektettek le.

A tér felújításának második üteme tavasszal kezdődhet el. Ekkor már a kevés zajjal és porral járó munkák következnek. Kialakítanak egy díszmedencét és a Holokauszt áldozatainak emléket állító művet is terveznek elhelyezni a téren. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments