Fontos tanácsok a kedvencek év végi jól tartásához

Újra elérkezett az év végi ünnepi időszak, tehát népszerű rovatunkban most ezzel kapcsolatban hívjuk fel a figyelmet néhány jó tanácsra. A karácsony jó alkalom a kedvencek megajándékozására is, a hideg időszakra tekintettel akár kutyaruhával, adott esetben egy új kutyaóllal vagy épp a régi komfortosításával, mert jócskán vannak módszerek, eszközök ezeknek a házikóknak a temperálására.

Dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonosa, vezetője ugyanakkor leginkább arra hívta fel a figyelmet, hogy az év végi ünnepi időszakban a gazdiknak mindenekelőtt a kedvencek túletetésének elkerülésére fontos odafigyelniük.

„A nagy év végi eszem-iszom terhelését sokan nagyon megérezzük, de a káros hatások a kedvenceket is veszélyeztetik. Hiszen ilyenkor a hétköznapinál jóval nagyobb mennyiségű étel marad meg többletként, és hogy minél kevesebb finomság menjen kárba, a maradékot szívesen felkínáljuk négylábú társainknak. Mértéket tartva lehet is, de fontos észben tartani, hogy a kutyák emésztőrendszere rövidebb és kevésbé hatékony, ezért ha túl sok, a megszokottól eltérő eleséget kapnak, abból gond lehet. A zsíros falatok fogyasztásának szerencsés esetben csak hasmenés a következménye, viszont az adott esetben nem eléggé megrágott sok csont darabkái akár súlyos fokú székrekedést okozhatnak. Előbbi tünet enyhítését, elkerülését jól szolgálhatják a központunkban is nagy választékban elérhető különböző probiotikumos szerek, viszont a székrekedésen csak állatorvosi beavatkozás, a beöntés segíthet” – mondta a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Külön kiemelte még a sok ünnepi asztal fő étkéül kínált halászlé és rántott hal maradékának kedvencek elé rakását, óva intett ettől.

„A halételek, az azok készítésénél keletkező maradékok felkínálásával kapcsolatban az igaz, hogy a macskák például szeretik a halat, ám nem mellékes, hogy csak a saját testüknél sokkal kisebbekkel boldogulnak el gondtalanul, de például a két-három kilós halak csontjai, szálkái már nekik is árthatnak. A kuyusoknak meg pláne. Tehát inkább ne adjunk ilyen maradékokat a kedvenceinknek, elkerülendő a különböző elakadásokat, a fulladást, a szálkaszúrásból adódó vagy épp emésztési bajokat” – zárta a tanácsadást a Kedvenc vezetője.

A szilveszteri petárdázás-tűzijátékozás kapcsán óvintézkedésként elsőként azt a javaslatot fogalmazta meg a szakember, hogy ezen a napon inkább napközben vigyék el sétára a kutyákat a gazdik, az esti, éjszakai órákban lehetőleg inkább tartsák őket a lakásban, de legalábbis olyan zárt helyen, ahonnan, esetleg megriadva, nem tudnak megszökni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Dr. Balogh Béla a gyógyszeres nyugtatási lehetőségre is felhívta a figyelmet, mint mondta, számos biztonságos készítmény áll rendelkezésre.

„Vannak olyan szerek, amelyeket már a kritikus napok előtt jó pár héttel el kell kezdeni adni a kedvenceknek, ezek természetes, tejfehérje alapú készítmények, így nincs semmilyen mellékhatásuk. Viszonylag új termék egy szorongásoldó, amit csak a száj nyálkahártyájára kenve lehet beadni, ételbe keverve nem alkalmazható. Sok éves tapasztalatunk alapján azonban továbbra is a jól bevált speciális nyugtató pasztát ajánlom elsősorban, erről viszont fontos megjegyezni, hogy egyedtől függően változó időtartamú, akár egy napig is eltartó aluszékonyságot okozhat, és ha kedvencünk nagyon elbódul, erre az időre jobb bent pihentetni, mert odakint veszélyeztetné egy komolyabb megfázás vagy akár a kihűlés” – emelte ki a Kedvenc Álletegészségügyi Központ vezetője. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments