Karácsonyi és év végi ünnepi forgalom a MÁV-Volán-csoport járatainál

Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, Volánbusz, és a MÁV-HÉV – az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét. A MÁV-START a december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon az InterCity-k esetében az IC+ 1. osztályú és bisztró kocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsol, továbbá a 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek.

A december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon a Budapest–Pécs, illetve Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon közlekedő InterCity-k esetében az IC+ 1. osztályú és bisztró kocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsolnak. A 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek az InterCity vonatok a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon, a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony, a Budapest–Szolnok–Békéscsaba, a Budapest–Pécs vonalon, továbbá a dél-balatoni vonalon a Balaton és a Tópart IC-k, a Budapest–Győr–Sopron, illetve a Szombathely közötti InterCity-k, valamint a Göcsej és a Bakony InterCity-k Zalaegerszeg és Szombathely felé. Szükség esetén a tervezetten felül további kocsikat állítanak forgalomba a lehetőségekhez képest, az utasforgalom függvényében.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 23-án 10 órától január 1-én éjfélig vehetik igénybe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vers a peronon: idén nyáron is magyar költők versei hallhatók a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

A MÁV-START vonatai karácsonykor és év végén, újévkor a következők szerint közlekednek:

•  december 24-én a szombatra,

•  december 25-én az ünnepnapra,

•  december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint.

Év végén, szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend, azaz 30-án pénteki, 31-én szombati, újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A budapesti elővárosi vonalak többségén feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, a személy- és gyorsított vonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak.

  • Az esztergomi és a veresegyházi vonalon a megszokott munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
  • A martonvásári Z30-as és a százhalombattai S40-es betétjáratok is közlekednek az utolsó munkahéten.
  • A Budapest–Vác–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról délután és este minden megszokott G70-es vonat jár és reggel a főváros felé is minden munkanapi vonat indul Szobról, illetve Vácról. Az S70-es váci vonatok december 24-én, 25-én és 26-án ritkábban, csak óránként indulnak.
  • A hatvani vonalon reggel a főváros irányába az év végi munkanapokon is a most bevezetett sűrű járatkövetést biztosítják.
  • A ceglédi vonalon év végén is félóránként indulnak a délutáni S50-es vonatok a Nyugati pályaudvarról.
  • A nagykátai vonalon reggel a főváros felé a megszokott munkanapi menetrend lesz érvényben, délután és este néhány elővárosi vonat kimarad a menetrendből.

Várhatóan sokan kelnek útra vonattal is, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az automatákat, és 10 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A megújult Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet xpress) vonatokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vers a peronon: idén nyáron is magyar költők versei hallhatók a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Volánbusz

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 21-én, szerdán munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 22-én tanítási szünetes munkanapon, 23-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok. December 24-én (szenteste) és karácsonytól újév napjáig számos járat nem közlekedik. A részletekért kérjük, figyeljék a kihelyezett tájékoztatókat és látogassanak el a Volánbusz honlapjára: https://www.volanbusz.hu/hu

December 27. és 30. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei, ezen belül kedden a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben. December 31-én, szilveszterkor szabadnapi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 6. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok. Január 7-én szabadnap, 8-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 9-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak. A helyközi közlekedés esetleges további korlátozásai megyei bontásban itt olvashatók.

Az áruházak december 24-én és 31-én módosult rend szerint tartanak nyitva, ünnepnapokon pedig zárva lesznek. Az áruházakat érintő autóbuszok közlekedése is módosul ezeken a napokon, a részletekről itt található információ.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vers a peronon: idén nyáron is magyar költők versei hallhatók a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A helyi járatok ünnepi közlekedési rendje itt érhető el.

Az ünnepi időszakban a Volánbusz pénztárainak nyitva tartása is változik, erről itt található információ.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/39829. A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon vagy a mobilalkalmazásban.

A MÁV–Volán-csoport összehangolt, egységes működésének köszönhetően egyre több lehetőség áll rendelkezésre a jegyek és bérletek sorban állás nélküli, elektronikus úton történő megváltására. Az autóbuszjegyek és -bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbusz pénztáraiban, jegykiadó automatáibanpartnereinél és postai partnereinél, valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban, egyes települések helyi díjtermékei pedig a MÁV mobilalkalmazásban, automatáiban és a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők. A MÁV-START pénztáraiban megválthatók a helyközi övezetes autóbuszbérletek, illetve a helyközi övezetes jegyek 120 kilométerig, országszerte közel 300 helyszínen. Egyes térségek viszonylati helyközi bérletei a MÁV-START pénztárai mellett a vasúttársaság automatáiból is elérhetők.

MÁV-HÉV

December 22-én és 23-án a hév-járatok a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek. December 24-én napközben a HÉV a szombati menetrend szerint jár. A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán 16 óra után is biztosítják az utazási lehetőséget.

A december 31-éről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai eljutás.

A karácsonyi és év végi ünnepi menetrend itt tekinthető meg: https://www.mav-hev.hu/hu/hevvege2022

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments