Lesz-e kavicsbánya a Dunakanyar kapujában?

A Pilismarótra tervezett sóderbánya miatt egyszer már megbukott a helyi képviselő-testület, ám a nemrég megválasztott polgármester újra leült tárgyalni a vállalkozóval. Több helyi lakos úgy véli, becsapták őket. Az új községvezető állítja, a kampányban nem mondta, hogy elutasítaná a beruházást – írja a magyarnarancs.hu.

Úgy érezhetik a pilismarótiak és a Dunakanyarban élők, hogy a közelmúlt eseményei megismétlődhetnek, ugyanis a község májusban megválasztott polgármestere, Hunyadi Balázs a napokban tárgyalásokat folytatott azzal a bányavállalkozóval, aki kavicsot termelne ki a település területén. E szándéka 2020 májusa óta tartja lázban a helyieket, az illetékes kormányhivatalok akkor adtak 25 évre szóló környezetvédelmi engedélyt a váci székhelyű GM-PRO Kft.-nek, és akkor nyilvánították a település Duna-parti, erdős, 122 hektáros területét bányatelekké. Pergel István Csaba akkori polgármester az érintett (részben magán-, részben állami tulajdonú) ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította. A tényleges kitermeléshez a képviselő-testületnek módosítania kellett volna a településrendezési tervet, valamint a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Az esetről akkoriban beszámoló Átlátszó.hu szerint a pilismarótiak – noha a képviselő-testület már 2019-ben is tárgyalt az ügy­ről – a 2020. július 16-ra meghirdetett lakossági tájékoztatóig nem sokat tudtak a tervezett bányanyitásról. A helyiek felháborodtak, és a beruházás ellen petíciót indítottak, amelyet pár nap alatt több mint ezren írtak alá (jelenleg 4500 felett jár a szignók száma), sőt helyi népszavazást is kezdeményeztek. A polgármester mégis a bányanyitás mellett foglalt állást; megjegyzendő, hogy a 2019-es önkormányzati választások után az állam megkönnyítette az engedély kiadását a kavics- és sóderbányák nyitására, bővítésére. Pergel István akkor azt mondta az Átlátszónak, hogy a bányától 10 milliós adóbevételre és 4–5 millió forint bérleti díjra számítanak. A polgármester aztán váratlanul lemondott, az irányítást ideiglenesen az alpolgármester vette át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A lakosság az egyebek mellett várhatóan megnövekedő zaj- és környezeti terhelésre hivatkozva a kormányhivatalhoz fordult, amely visszavonta a vállalkozás környezetvédelmi engedélyét. E döntést azonban megfellebbezték, és a Győri Ítélőtábla 2021 júliusában úgy döntött, hogy az engedély mégis érvényes. A kormányhivatal felülvizsgálatot kért a Kúriánál arra hivatkozva, hogy az alapvető jogok biztosa perbe lépése elmaradt, a legfelsőbb bírói fórum pedig helyt adott az észrevételnek. Újabb fordulat: az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala nem kívánt élni e lehetőséggel, így jelenleg a GM-PRO Kft. érvényes környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik – csakis a pilismaróti képviselő-testület döntésétől függ, hogy megindul-e a kitermelés – olvasható többek között Béres Máté tényfeltáró riportjában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments