Őrizetbe vették a magyar áldozatokat – köztük három váci – is követelő Lockerbie-merénylet egyik gyanúsítottját

Amerikai őrizetben van a líbiai Abu Agila Mohammed Maszud, akit azzal vádolnak, hogy ő állította össze a Lockerbie-merényletben használt bombát – írja a BBC a skót hatóságok közlése alapján.

Novemberben arról szóltak a hírek, hogy Maszudot militánsok rabolták el, feltételezhetően azért, hogy átadják őt az amerikai hatóságoknak, és így bíróság elé állhasson. Maszud ellen 2020. december 21-én emeltek vádat az Egyesült Államokban, 32 évvel azután, hogy a Pan Am 103-as, Londonból New Yorkba tartó járata Skócia felett felrobbant.

A merényletben, amely 1988. december 21-én este történt 270-en haltak meg: a gép 16 tagú személyzete, 243 utas, valamint 11 lockerbie-i lakos, akik a lezuhanó repülőgép-darabok áldozatai lettek. Az utasok között négy magyar is volt: a 79 éves Drucker Róbertné Gábor Ibolya, a váci 29 éves Roller János Gábor, felesége, a 27 éves Rollerné Pisák Zsuzsanna, és gyermekük, az 5 éves Edina. A tragédia legfiatalabb áldozata egy két hónapos kisfiú volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A robbantás kitervelésében és kivitelezésében több ember vett részt, de eddig csak egyetlen embert ítéltek el, Abdelbászet Al-Megrahit, aki 2001-től 2009-ig egy skót börtönben töltötte a büntetését. Akkor azonban méltányossági okokra, pontosabban súlyos betegségére hivatkozva szabadon bocsátották, így hazatérhetett Líbiába, ahol ünnepélyes keretek között fogadták. 2012-ben halt meg. (forrás: 24.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments