Reflektorfényben a kedvencek úgynevezett könyökproblémái

Népszerű rovatunkban rendre sorra vesszük a kedvencek leggyakoribb betegségeivel, sérüléseivel kapcsolatos tudnivalókat, a hagyományos, már régebb óta ismert és alkalmazott, vagy épp a legújabb kezelési, gyógyítási lehetőségeket.

„A könyökízület a kutyusoknál legalább annyira problematikus terület tud lenni, mint a hátsó végtagok testtája, különösen nagyobb testű fajtáknál, de akár kisebbeknél is előfordulhat az úgynevezett könyökízületi diszplázia” – hívta fel a figyelmet dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonosa, vezetője.

A szakember elmondása szerint a könyökízület egy eléggé összetett szerv, hiszen három csont alkotja, a karcsont és a két alkarcsont, amelyek bonyolult felületű ízületetet hoznak létre, tény és való, hogy talán ez a legnagyobb mozgástartománnyal rendelkező ízülete a kutyáknak, és ez az összetett ízületi felszín számos megbetegedésre ad lehetőséget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

„A leggyakoribb problémák már az egyedfejlődés folyamán, kölyökkorban tudnak jelentkezni. Az egyik ilyen az úgynevezett hollócsőr nyúlványnak a nem kielégítő csontosodás miatti elváltozása, illetve egyéb porcleválások tudnak kialakulni a könyökízületben, és ezek a porcleválások sokszor nehezen diagnosztizálhatók, könnyen összetéveszthetők egyéb mozgásszervi betegségekkel, például a már korábban is tárgyalt csontvelőgyulladással, ami a növekedés során gyakran elő szokott fordulni fiatal egyedeknél. De van olyan is, hogy az alkarcsontok növekedési zavara miatt úgynevezett légcső képződik a könyökízületben a karcsont körül, és ez okoz fájdalmas mozgást a kutyus számára.

Fontos tehát, hogy az első végtag sántasága esetén is minél hamarabb kerüljünk állatorvoshoz, ahol a részletes vizsgálat során általában altatásban röntgenfelvételt is készítünk a könyök- és a vállízületről. Amennyiben a defektust időben észrevesszük, és akár hagyományos sebészi módon, akár pedig úgynevezett artroszkópos beavatkozással elvégezzük az ízület feltisztítását, úgy jelentősen meg tudjuk hosszabbítani a fájdalommentes időszakot kedvencünk számára. Enyhébb esetekben elégségesek lehetnek a különböző ízületvédő illetve fájdalomcsillapító készítmények, de minden eset egyedi, ezért csak alapos vizsgálat és pontos diagnózis után lehet megválasztani a leghelyesebb kezelési módot” – taglalta a tüneteket, kezelési lehetőségeket dr. Balogh Béla.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A Kedvenc vezetője hozzátette: szintén az első végtagnál, főleg a nagyobb testű kutyáknál a vállízületnél porclevállás tud kialakulni és ez a levált porc az ízületben elmozdulva időszakos, változó intenzitású sántaságot tud okozni, továbbá az ízület közeli betegségekhez tartozik a bicepsz inának gyulladása vagy fájdalmassága, amely szintén komoly vállízületi fájdalommal és az első végtag használhatóságának csökkenésével járhat, illetve a váll környéki izmok rövidülése és kontraktúrája szintén tud fájdalmasságot, illetve nagyon komoly mozgászavart okozni – úgyhogy ezen területeknél szintén az alapos feltárás az, ami alapján kezelést lehet választani.

„Mindenesetre a vállízület esetében is több dologra kell gondolni, a tipikus vállízületi fájdalom az általában a végtag előre helyezésekor szokott jelentkezni, jelesül apróbbakat lép a kutya, illetve sokszor lendületből inkább a törzsét mozdítja előre” – ismertette zárásként dr. Balogh Béla. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments