Rendkívüli testületi ülés: megmenekült a kisposta

A működtetési költségek felét 18 hónapig az önkormányzatnak kell fizetnie, de újra kinyithat a deákvári kisposta. Erről döntött a szerda reggeli rendkívüli ülésen Vác Város képviselőtestülete.

Mint ismeretes, még októberben jelentette be az állami fenntartású Magyar Posta Zrt., hogy költségvetési intézkedések címszóval bezárja a helyiek által csak kispostaként emlegetett hivatalát. A döntés valamennyi deákvári lakost megdöbbentett, hiszen ezzel tizenötezer embernek, köztük számos nyugdíjasnak az életét nehezítették meg, akiknek nehézségeket okoz a belváros megközelítése. Nem véletlen tehát, hogy a körzet képviselői által indított tiltakozó petíciót kevesebb mint egy hét alatt 2220-an írták alá és a bezárás elleni demonstráción is szép számban jelentek meg a helyiek.

Idő közben így egyeztetés is indult az állami cég és a váci városvezetés között. Matkovich Ilona polgármester múlt héten találkozott Farkas L. Balázzsal, a Magyar Posta Zrt. területi igazgatójával, aki elmondta: a deákvári kisposta újranyitása kizárólag akkor lehetséges, ha az önkormányzat nem csak a rezsiköltség, hanem a teljes működési költség felét átvállalja, és erről 18 hónapra szerződést köt a postával. Tehát, az önkormányzat fizetné a közüzemi költségeken kívül a dolgozók bérét, a pénzszállítást, a biztosítást, és minden egyéb költség 50%-át. A bevételekből azonban nem részesülne semmilyen formában. Ez az összeg Vác esetében egy évben 84 millió forint, ennek a felét, tehát 42 millió forintot kell az önkormányzatnak állni, amennyiben a városvezetés a szerződést aláírja. Ennek a megállapodásnak a tető alá hozásáról kellett döntenie a szerdai rendkívüli testületi ülésen a képviselőknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Nehéz helyzet elé állították tehát a várost, amiből jól nem tud kijönni. Erre mutatott rá Ferjancsics László alpolgármester is, amikor első felszólalóként egy olyan módosító javaslatot nyújtott be, amivel a vezetés az ajánlat kényszerű elfogadása mellett egyúttal kimondja, hogy tiltakozik a költségek áthárítása ellen.

„Vác Város Önkormányzatának képviselő testülete egyúttal tiltakozik minden olyan, a Fidesz-KDNP kormány által hozott intézkedés, döntés ellen, amely a magyar emberek terheit tovább növelik, valamint a befizetett közterhek dacára az állami feladatokat vagy azok finanszírozását a települési önkormányzatokra hárítja” – mondta, az alpolgármester, majd a javaslatát a polgármester befogadta.

Azonban nem fogadta el a testület a kormánypárti képviselők kiegészítéseit. Pető Tibor és Mokánszky Zoltán is kinyilvánította, hogy szerintük Ferjancsics László módosítója puszta politikai hangulatkeltés. Hozzászólásaikban és módosító javaslataikban kifejtették, hogy ők a háborús inflációt és a véleményük szerint elhibázott szankciós politikát okolják a kialakult helyzetért. Álláspontjuk miatt vitába is keveredtek a többi képviselővel, akik velük ellentétben a kormány politikáját látták hibásnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Az újra nyitáshoz szükséges határozatot 11 képviselő támogatta, Pető Csilla nem szavazta meg, Csereklye Károly és Manninger Péter nem volt jelen, illetve Pető Tibor a szavazáson már nem vett részt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments