Segítség a különleges gondoskodást igénylőknek

Ünnepélyes keretek között adták át a közelmúltban Vácott, a Galcsek utca 8-10. szám alatt a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központját, amelynek megnyitása után két hónappal már 60 ellátottnak napi szinten nyújtanak támogatást. Az eseményen megjelenteket Alföldi Erika, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) regionális vezetője köszöntötte, aki – mint megtudtuk – nagyon sokat dolgozott az Új Esély Központ létrehozásáért.

„Terápiás munkatársakkal dolgozunk, és a 2 hónap alatt mintegy 60 ellátottunk van már, akiknek napi szinten támogatást nyújtunk. A Baptista Tevékeny Szeretet Missziónak azt gondolom a küldetése és a célja, hogy ezeknek az ellátottaknak minél nagyobb segítséget nyújtsunk, és kitöltsünk egy olyan űrt, amit nem biztos, hogy egyébként meg tudnának oldani” – mondta Alföldi Erika, aki háláját fejezte ki, hogy az intézmény létrejöttéért.

„Rendkívül hálás vagyok a kollégáimnak, hogy nap mint nap itt dolgoznak, nagyon sok sikert kívánok nektek, és nagyon remélem, hogy ez a váci intézmény egy sikeresen működő gyöngyszeme lesz a BTESZ intézményrendszerének.”

Mile Ferenc, a BTESZ alapítója és elnöke édesapjához kötődő személyes tapasztalatát mondta el, amely arra késztette őt közgazdász diplomával a zsebében, hogy ne a multi szektorban kezdjen el dolgozni, hanem elindult azon az úton, amelyen az embereken tudnak segítenek. Megtudtuk, tevékenységük 20 éves múlttal rendelkezik, ma már a BTSZ naponta 16 ezer emberről gondoskodik 1000 főállású dolgozóval. A kérdésre, miért jöttek Vácra, elmondta, hogy ők a szükségletekre reagáló szociális szervezetként azonosítják magukat. Olyan helyekre mentek és olyan helyeken keresték a lehetőséget, ahol szívesen fogadták őket, Vác is ilyen hely volt. Mile Ferenctől megtudtuk: a váci a 27. esélyközpontjuk, melyekben csoportfoglalkozásokkal, különféle terápiákkal segítenek a kihívással küzdő embereknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Rétvári Bence a Belügyminisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő szerint ez az intézmény is olyan, ami nagyon sokfélét élethelyzethez tud alkalmazkodni, a szokásos kategóriákban levő helyzeteken túli helyzetekben tud segíteni.

„Nem a nagy tömegre formalizált, hanem a szintén azért jelentős számban jelenlevő, de egyenként különleges gondoskodást igénylő embereknek jelenthet segítséget. Én bízom benne, hogy valóban sokaknak adnak új esélyt.”

Az államtitkár, országgyűlési képviselő azt kívánta az Új Esély Központ létrehozóinak, működtetőinek, hogy maradjon meg az a lelkesedés, amivel belekezdtek ebbe a munkába. Mint mondta, úgy látja a baptista közösségben megvan a belső kohézió, erős összetartás, erősség, melyre igen büszkék, hiszen az állam számára a szociális munkában nagyon fontos partner a baptista szociális misszió is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke Ézsaiás szavait idézte: „Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok! Már készítettem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok.”

„Isten új esélyt akar adni minden embernek. Erről szól a Szentírás, az elejétől a végéig. És erről szól a mi szolgálatunk is, hogy miközben értékeljük a múltat, a saját múltunkat, egymásét, a közösségét, eközben nem akarunk beleragadni. S főleg azok az emberek, akik kövekként húzzák a múltjukat maguk után, és amelyek visszahúzzák őket nem a jóba, hanem esetleg a rosszba, azoknak az embereknek különösen is fontos ennek az igének az üzenete” – fejtette ki.

Inotay Gergely alpolgármester beszélt arról, hogy minden kezdet nehéz, a jó munkához idő kell, ezt az elmúlt 2 év is igazolta, hiszen Alföldi Erika még 2020 októberében levélben kereste meg az önkormányzatot a központ létrehozásának a tervével, aminek fontosságát a városvezetés is támogatta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

„Kerestük a helyszíneket és mindig jött valamilyen akadály szembe. Én már majdnem letettem róla, amikor 2021-22 fordulóján a Galcsek utcában sétáltam és láttam, hogy ki van írva erre az épületre, hogy eladó/kiadó. Lefényképeztem, elküldtem Erikának és hetekkel később jelezte, hogy itt lesz az intézmény, sikerült. Teljesen véletlen találkozás volt.”

Az alpolgármester köszönetet mondott elsősorban Alföldi Erikának, a mérhetetlen munkájáért, hitéért, erőfeszítésért, amit ebbe a projektbe belefektetett, hogy sikerült létrehoznia, ő nem adta föl. Végül Máté evangéliumából idézett: „Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek! Mert aki kér, az kap, aki keres, az talál, s aki zörget, annak ajtót nyitnak.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments