Szávai Attila: Karácsonyi készülődés

Kicsalják a játszótérre a kisgyerekes anyukákat az enyhe téli napok. A gyerekek most még nem foglalkoznak a karácsonnyal, fontosabb ügyeket kell most intézniük a látható és láthatatlan barátaikkal. A szülők szidják a jelenlegi városvezetést, szidják az ellenzéket, szidják a szomszédokat. Aztán lelkesen megbeszélik egy jó bajai halászlé készítésének fontosabb részleteit. Itt leragadnak, ez egy közös pont, gyermekkori élmények bugyognak fel, selymesen, langyosan, otthonosan, kellemesen, talán kicsit pikánsan is, mint egy jó halászlé. Lepacsiznak végül, mosolyra fordulnak a szájszegletek. Kellemes ünnepeket kívánnak.

A játszótér egyik padján angyalok ülnek, unatkoznak, maradék faleveleket pöckölgetnek le a pad fölé lógó faágakról. Közben olykor a város feletti égboltot fürkészik, várakozás van a tekintetükben. Két gyerek látja csak a misztikus lényeket, de nem tulajdonítanak nekik nagy jelentőséget, láttak már ilyet sokszor, nem nagy ügy. A fenyőfaárus kicsit furcsállja, hogy mozog két hinta a játszótéren, pedig nem fúj a szél, és gyerekek sem ültek rájuk órák óta. De mivel rengeteg a vásárló, nem ér rá ezzel foglalkozni, újabb fenyőt szuszakol a hálózó tölcsérjébe. Nagyüzem van, nem győzi nyelni a fákat a fémszerkezet. A sorukra várakozók általában egyedül jöttek fenyőfát vásárolni, zömében férfiak.

Van, aki a telefonját nézi, azon agyal, hol tankoljon a kocsiba. Másikuk szintén telefonál, a bevásárlólistát egyezteti a feleségével, van némi elfojtott feszültség a beszélgetésben, hogy mennyi halat vegyen. Az angyalok az égboltról a sorban álló emberekre fordítják fehérkés arcukat, elmosolyodnak a világoskék angyali szemek. A harmadik férfi a sorban nagy lendülettel üzenetet ír a szeretőjének, most van rá idő, amikor nincs otthon a feleségével. A fenyőfavásárlás csak ürügy volt igazándiból, mert a szerető több találkozást szeretne a férfitól, aki most zavartan krákog, mert nem kedveli a tolakodó nőket. Persze neki, a szeretőnek is kell majd ajándékot vásárolnia. Egy márkás karórára célzott a nő a legutóbbi találkozás alkalmával, még az ágyban fekve egy sűrű és kapkodós szeretkezést követően. Még nem tudja a férfi, hogy később, szenteste összekeveri a csomagokat és tévedésből a felesége kapja a márkás karórát. Hitvese nem érti majd a dolgot, nem szokott karórákat hordani, de szélesen mosolyog, amikor majd felpróbálja. Vehetek még egyet, gondolja majd a férfi kényszeredett vigyorral. Mögötte idős férfi várakozik a sorban, egyedül karácsonyozik, mint már 12 éve, amióta meghalt a felesége. Szemében közöny, ő is furcsállja a nyikorogva himbálódzó hintákat. Mögötte magányos, egyedül élő nő, látásból ismeri a kettővel előtte álló férfit, még nem sejti, hogy februártól a szeretője lesz, majd élettársa. Most csak ábrándozik, várakozik, a kisebb fenyőket fürkészi, amit haza tud vinni egyedül.

A téli fák mellett élelmiszerbolt látható, önműködő ajtaja embereket fal fel, majd köp ki a gépek monoton unalmával. Kissé eltúlzott módon, kevés tehetséggel díszítették fel a kirakatokat karácsonyi díszekbe. Nehézkes és geil az egész, émelyítő, mint egy kislábasnyi marhagulyás, amire ráfújtak egy negyed flakon tejszínhabot. Odakint az ajtó mellett pocakos biztonsági őr dohányzik fázósan, ismer minden anyukát a játszótéren, a legtöbb kisgyerekkel bizalmas kapcsolatban van. A kisfiúknak pacsit ad tréfásan, majd ujjaival pisztolyt imitálva lő le pajtáskodón egy-két ismerős gyereket, akik kacagva terülnek el az üzlet előtt, meghaltak, kész, de szép az élet. A kislányoknak huncut tekintettel kacsint, kissé meghajol, fél kézzel integet, csak az ujjai mozognak, a kézfej merev marad. Mintha az ormótlan, zömök ujjak szabadulni akarnának a biztonsági őr testétől. Másik kezét ilyenkor a háta mögé rejti, mint egy cirkuszigazgató. Most erősen karácsonyi hangulata van, a telefonján is egy népszerű karácsonyi dallamot állított be csengőhangnak. Az arcszeszt nagy túlzásokkal használja, a környéke vastagon illatozik, mint akinek virágba borult az aurája.

Az ismerős anyukák főzési, táplálkozási szokásait jól ismeri, mosási és tisztálkodási és karácsonyi termékek vásárlásával kapcsolatos trendeket tart számon, személyesen ismer minden flakon ablaktisztító folyadékot, csirkefarhátat budipapírt és karácsonyfa izzósort. A friss kapcsolatait nagy lendülettel ápolja, az új anyukák elnéző, kissé zavart mosollyal fogadják el a kínáló mozdulatát, amikor a péksüteményes polcra, a karácsonyi díszekre mutatva bólogat a férfi. Tokája, mint egy kistermetű kövérkés állat, ilyenkor ritmikusan kibújik az álla alól, majd visszahúzódik. A nő ilyenkor még nem sejti, hogy a biztonsági őr ritka jó memóriájának köszönhetően rögzítésre kerül minden fogkrémvásárlás, minden szelet felvágott, minden fényfüzér és girland, minden napi- és havilap, amit hazavisz, ne is folytassuk (tamponok, szájvizek, urambocsá! üveg borocskák). Mire besötétedik, kiürül a játszótér, kihűlnek a mászókákon a gyerektapintások, lassan megáll az összes hinta, csak az a kettő mozog még. Az alászálló hópelyhek között lassan halkul el a ritmikus nyikorgás. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments