Utazás a múltba: egy darabka váci történelem

A Pest Megyei Hírlap 1957. május 1-jén indult, a Magyar Szocialista Munkáspárt Pest Megyei Bizottsága és a Megyei Tanács napilapjaként. Az újság mutációs kiadásai 1957 és 1991 között jelentek meg. Ezekben a számokban a városok hírlapjai a térség számára egy-egyoldalas lapot nyomtattak. A Váci Napló különkiadás, majd később 1980-tól Váci Hírlap 1957-1959 között hetente, majd hetente kétszer, kedd és pénteki piacnapokon (ez utóbbi a hagyományt követte 1991-ben magánkiadásban indult városi lapunk a heti két megjelenéssel – a szerk.), később napi rendszerességgel jelent meg. Az alábbiakban a Pest Megyei Hírlap Váci Napló különkiadásainak decemberi számaiból szemezgettünk:

Három váci festőművész a szentendrei kiállításon

Vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között nyílt meg Szentendrén a Pest megyei képzőművészek felszabadulás utáni, ötödik kiállítása. Váci művészeink közül hárman vettek részt a tárlaton: Lipovniczky László: Dunakanyar (akvarell). Gaál Imre: Leány galambokkal (olaj), Váci tájrészlet (akvarell) és Novemberi reggel (tempera-pasztell), Dániel Kornél: Kugler bácsi (diópác). Bornemiszsza bácsi festő (diópác), Az éjszaka fényei (olaj) és Vörös utca (olaj). (Megjelent a Pest Megyei Hírlap Váci Napló különkiadásában 1959. december 25-én, pénteken – III. évfolyam, 58. szám)

A Váci Krónikás rímbe szedte az 1961-es esztendő történéseit, melyből most a májust idézzük:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

1961 – Az év története

„MÁJUS
…Felvonul a város apraja és nagyja, / Május 1. a munka büszke örömnapja. / Újabb szép gondolat napvilágot látott. / „Teremtsük meg ismét a virágos Vácot!” / Sok szín, harmónia, ecsetek vonása: / Nagy siker Bíró Ádám kiállítása. / Könnyes nevelőt, fiút, lányokat látok; / Ballagnak mindenütt az „öreg” diákok. / A leírt gondolatok ünnepi hete / S est a kultúrházban: A könyv dicsérete. / Láthatjuk mi is a történelmi várat; / Esztergomba indul a napi hajójárat. / Sokan únják a gyalogosok életét; / Népszerű a gépkocsi-nyereménybetét. / Zöld füvet nyesnek, öntöznek virágokat: / Építik, szépítik a váci parkokat…” (Megjelent a Pest Megyei Hírlap Váci Napló különkiadásában 1961. december 29-én, pénteken – V. évfolyam, 100 szám)

Levelesládánkból: Egy kedves hagyományról

A felszabadulást követő esztendőkben kedves figyelmesség volt szilveszterkor, hogy a két utolsó előadáson tárgynyereményeket sorsoltak ki a nézők között. Kunschner bácsi, minden idők legötletesebb mozisa, azt is megcsinálta, hogy előzőleg nyolc-tíz szék alá odakötötte a nyereményt. Itt a jegyeladáskor dült el, hogy kit ér majd a szerencse. Évek óta szünetel ez a népszerű, szilveszteri szokás. Pedig vagyunk többen, akiknek a december 31-i mozielőadás jelenti az évzáró szórakozást. Kérem az Építő s Kultúr filmszínházak vezetőit, elevenítsék fel idén ezt a kedves hagyományt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Makói Gáspár nyugdíjas
(Megjelent a Pest Megyei Hírlap Váci Napló különkiadásában, 1962. december 21-én, pénteken – VI. évfolyam 98. szám)

Diákok a katedrán – Fordított nap a Petőfiben címmel jelent meg Bánkúti István riportja a Pest Megyei Hírlap Váci Napló különkiadásának 1979. december 31., hétfői (XXIII. évfolyam, 305. szám) számában. Hogy mi történt ebben a váci iskolában 1979-ben az utolsó tanítási napon? A cikk felvezetőjéből ezt is megtudjuk.

„Az 1979-es év utolsó tanítási napján 7 óra 45 perckor felhangzik az iskolarádió műsora. Kovácsné Pölcz Piroska, az iskola igazgatója jelképesen átadja az iskola kulcsát Pintér Enikő 8. osztályos tanulónak. Ezen a délelőttön ő az igazgató.

Meglepetésemet látva a megbízott igazgató magyarázatot ad:

  • Ma nálunk fordított nap van. Ezt úgy kell érteni, hogy helyet cserél diák és pedagógus. Az iskola hétszáz tanulójából kétszáz különböző szintű pedagógiai feladatot fog ellátni…”

Bár e kis összeállításban nem volt szándékom az üzemi tervteljesítések, a pártmunka fontosságát hangsúlyozó cikkekből szemezgetni, ám az alábbi kis hírösszeállítás Papp Rezsőtől – aki 1992-től lapunk, a Váci Napló magánkiadásának haláláig szerzője is volt – kihagyhatatlan, hiszen nem felejthetjük el, hogy ezek a hírek töltötték ki a Pest Megyei Hírlap nagy részét és annak városi mellékleteit. 1979. december 30-án jelent meg:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Vác a hazai lapokban

– A Taurus Hírlap beszámolt arról, hogy a váci gyáregység kommunistái beszámoló taggyűlésen értékelték ötéves munkájukat, beszéltek a lendületes fejlődést kísérő gondokról is.
– A Szociálpolitika decemberi száma szerint Pest megyében 180 légszennyező vállalatot tartanak nyilván s a legtöbb büntetést, évi csaknem négymillió forintot — a DCM fizeti.
– A Figyelő című hetilap hírül adta, hogy a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Vác városi szervezetének ülésén Pálmai László, az MSZMP városi titkára tartott előadást.
– A Kelet-Magyarország (Nyíregyháza) öt képpel illusztrált, féloldalas cikkben mutatta be a Dunakanyar ipari centrumának, Vácnak nevezetes történelmi emlékeit és új épületeit.”

Fenyőfa az előcsarnokban

Naponta több százan vesznek részt a váci művelődési központ decemberi gyermekrendezvényein. Nagy népszerűségnek örvend az előcsarnokban felállított, hatalmas karácsonyfa, melyet mindig sok kis kíváncsi tolong körül.

Papp László felvétele (Megjelent Pest Megyei Hírlap – Váci Napló, 1977. december 24.)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments