Váci tanárok is csatlakoztak az országos tiltakozási felhívásához

Újból a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak a tanárok. Péntekre az ország számos pontján, köztük Vácon is, pedagógusok százai csatlakoztak a Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalán meghirdetett tiltakozási felhívásához.

Azon túlmenően, hogy az eddigi megmozdulásaikra és követeléseikre se kaptak kielégítő választ a kormányzattól, most az újabb, állásukat elvesztő kollégáik mellett is ki szeretnének állni a tanárok. Ugyanis szerdán a Belügyminisztérium közleményéből derült ki: az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy oktatójának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-jétől, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.

A Telex beszámolója szerint pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen. Miután a hat elbocsátott tanár kijött az iskolából, elindultak a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete elé, azt skandálva, hogy „Szabad ország, szabad oktatás”. A menet, aminek elején egy „A csend nem rend” feliratú molinót vittek diákok, kicsivel negyed egy után ért a tankerületi központ elé, ahol egyenként felolvasták a kirúgott tanárok nevét és azt is, hogy hány diákot tanítanak, a tüntetők pedig megtapsolták őket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

De váci pedagógusok is csatlakoztak azoknak a körébe, akik változásokat szeretnének elérni a hazai oktatásban. A Madách Imre Gimnázium tanári testületéből 14-en polgári engedetlenséggel tiltakoztak, valamint 15 kollégájuk pedig aláírásával fejezte ki szolidaritását. Továbbá az alábbi nyilatkozatot tették közzé:

„Mi, a Váci Madách Imre Gimnázium alulírott tanárai ma, 2022. december 2-án a polgári engedetlenség eszközét választva kiállunk a november 30-án és szeptemberben elbocsátott kollégáink mellett.
A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.
Akciónk nem az iskolánk vezetősége vagy tantestülete ellen irányul, hanem tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva, a már elbocsátott kollégák, valamint az oktatás ügye mellett kiállva cselekszünk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Elkeserítőnek és végtelenül felháborítónak tartjuk a Kölcseyben, Karinthyban, Eötvösben és a Vörösmartyban tanító kollégák kirúgását, egyben mélységesen álságosnak azt az indoklást, mely szerint a diákok érdekei miatt volt szükség az elbocsátásokra.
Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal felhívjuk az oktatás hosszú hetek, hónapok óta hangoztatott, egyre csak mélyülő problémáira a figyelmet, melyeken (ld. tanárhiány) a Belügyminisztérium legutóbbi döntése csak tovább mélyített.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments