A magyar kultúra napja Vácon

A Kultúra Magyar Városa idén is méltóképpen tisztelgett nemzeti Himnuszunk születési évfordulója előtt. Zsúfolásig megtelt pénteken este a Váci Dunakanyar Színház az idei díjátadó gálára – adja hírül a vac.hu.

Éppen két évszázada, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-re dátumozta a Himnusz-kéziratát. Erre emlékezve 1989-től tartják meg a magyar kultúra napját hazánkban. Az idei ünnepségen a Himnusz közös eléneklése után Matkovich Ilona mondott beszédet.

A polgármester megemlítette, hogy mindenkinek mást jelent a magyar kultúra, ki-ki érdeklődési köre szerint helyezi előtérbe a maga számára a képzőművészetet, a zenét, az irodalmat vagy éppen a filmeket. Ugyanakkor mindenkit óva intett attól, hogy a magyar kultúrát vagy annak egyes ágait más kultúrák fölé emelje. Matkovich Ilona felidézte a nemrég elhunyt Morcsányi Géza munkásságának a magyar kultúrára gyakorolt hatását, majd zárásként a magyar kultúra napja kezdeményezőjének, Fasang Árpád zongoraművésznek a gondolatát idézte: „Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

A polgármesteri beszéd után a város művelődési díjainak átadása következett. Az elismeréseket Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester adta át.

A „Vác Város Közművelődését Segítő Munkáért” díjat Janik Erika, a Madách Imre Művelődési Központ információs és jegypénztáros munkatársa érdemelte ki.

Janik Erika 2002-ben kezdett el dolgozni a Madách Imre Művelődési Központban, mint információs és jegypénztáros munkatárs. Az elmúlt húsz évben munkájával és hozzáállásával segítette az intézmény sikeres működését. A látogatókkal minden esetben kedves és segítőkész. Kollégáit bármilyen felmerülő helyzetben segíti, ha kell, helyettesíti. Alkalmazkodik az intézmény rugalmas nyitvatartásához, nem jelent problémát a hétvégi vagy hosszított munkavégzés. Elkötelezettségét mutatja az itt eltöltött húsz év.

A „Vác Város Művelődéséért” elismerést dr. Varga Katalin, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója vehette át.

Dr. Varga Katalin közel húsz évig a városházán látott el a kultúrához, a külkapcsolatokhoz és a kommunikációhoz kötődő feladatköröket. Munkája során mindig előtérbe helyezi a város kulturális intézményei közötti koordinációt. Vezetőként nyitott, csapatmunkára építő hozzáállás jellemzi. A váratlan pandémiás helyzet nehézségei ellenére sikerült megfelelő műsorstruktúrát kialakítani. Vezetése alatt a színház a mai magyar színjátszó társadalom elitjének kedvelt, olykor legkedvesebb előadóhelye lett. Teltházas előadások mutatják az igazgató asszony kiváló munkáját.

A „Vác Város Művészeti Díja” kitüntetésben a Váci Ifjúsági Fúvószenekar részesült.

A Váci Ifjúsági Fúvószenekar, Kápolnai Jenő karnagy vezetésével hosszú évek óta meghatározó eleme Vác kulturális életének. Évente többször is teltházas koncertet adnak, tisztelet és szeretet övezi őket városunkban és külföldön is. Életre szóló élményt nyújt azon fiataloknak, akik tagjaivá válnak. A zenei csoport folyamatosan 70 fő körüli létszámmal működik, utazó létszáma 50 fő. Ez mutatja a zenekar töretlen népszerűségét.

Az ünnepélyes perceket követően a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar előadásában Antonin Dvořák Újvilág szimfóniáját hallgathatták meg a jelenlévők Sándor Bence vezényletével. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments