A város olyan, amilyenné mi tesszük – belvárosi képviselők beszámolója

Az alsóvárosi és a deákvári önkormányzati képviselők beszámolói után kedden a belvárosi képviselők: Kászonyi Károly (1. vk.), Jess Kinga (2. vk.) és Inotay Gergely (3. vk.) adtak számot az elmúlt esztendőben a körzetükben végzett munkáról, illetve felvázolták az idei esztendő terveit a sajtó képviselőinek.

Kászonyi Károly bevezetőjében beszélt arról, hogy Vác városának egyik legnagyobb és legkomplexebb választókörzete az övé, melybe beletartozik minden külterület. A „nagyon külterületre” ahová eddig még egy pici figyelem sem jutott, oda is eljutottak. Mint mondta: a körzetében járva személyesen is tapasztalja, hogy az elmúlt évek alatt sajnos elmaradtak azok a fejlesztések, beruházások, amiket meg kellett volna csinálni, ezt szeretnék bepótolni. Régi vágya volt az itt élőknek egy bankautomata, ami a kisváci CBA üzlet parkolójában végre megvalósult. Nagyon fontos része a körzetnek az Iskolaváros, itt nagyon sok a felmerülő probléma. Jelentős lépés volt, hogy kinyitották a nagykaput, és lezárták azt a részt, ahol szabálytalanul közlekedhettek volna a gyerekek, sajnos ezek ellenére is történt nem is régen sajnálatos baleset, két diák is megsérült itt – hallottuk. Ebben a kérdésben szeretnének tovább lépni, többféle megoldás létezik erre a közlekedési lámpától az okos zebrán keresztül az állandó rendőri felügyeletig.

A képviselő az útjavítások kapcsán kiemelte: a Szent Mihály-dűlőn történtek útjavítások, viszont szeretné, hogy tovább folytatódjon ez a munka és jobb minőségű utakon közlekedjenek az ott élők is. A sportcsarnoknál is jelentős útfelújítások történtek. Kőhíd utcában nemrég fejeződött be a játszótér körbekerítése és folyamatban van még játszóeszközök beszerzése és további fejlesztést is terveznek. Parkolót újítottak föl az ott lakók kérésére. Nagyon sok észrevétel érkezik a gyorshajtással kapcsolatban, a Kőhíd utcában, ezért tervezik ennek a biztonságosabbá tételét a lakók kérésére.

„Itt építkezés folyik, ami kapcsán mind az önkormányzat, mind személyesen én is elég méltatlan támadásokat kaptunk ez ügyben, most már bírósági ítélet is született róla, hogy akik méltatlanul vádoltak bennünket, azok nem mondtak igazat. Remélem, hogy ezek után elgondolkodnak azon, hogy mit is kéne tenni a városért, mert amit művelnek, az minden, csak nem a városért való munkálkodás” – fejtette ki a képviselő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Körtvélyes dűlő olyan külterülete a városnak, ahol semmi nem történt, most megpróbálnak erre is figyelni, egyelőre csak kőszórásos utak javítására van lehetőség, de megpróbálnak tenni azért, hogy ott is történjen előrelépés – tudtuk meg. Történt kandeláber fejlesztés a Kőhíd lakótelepen, felújításra került a kerékpárosok által használt híd, a Vöröskereszt soron a vasúti átjárót és környékét megtisztították.

A tervek között említette Kászonyi Károly a Tópart utca Horgász köz kereszteződését, amit szeretnének felújítani, a közismert „DCM buszmegálló” felújításra kerül, a Dózsa György úti fákat a Városfejlesztő Kft. munkatársai folyamatosan visszametszik. A II. Rákóczi Ferenc tér a hajléktalanszálló megszűnése után rehabilitálva lesz, s a képviselő reményét fejezte ki, hogy a szálló elköltöztetése után egy modernebb, élhetőbb környezetet tudnak itt kialakítani.

„A múlt évben a változások hónapról hónapra egyre szembe ötlőbbek voltak, a főtéren egyre több felújított épületet láthatunk azon kívül nagy figyelmet fordítunk a tisztaságra, és jól látható a dohányzásmentes zónának is az eredménye. Eltűntek a csikkek a kockakövek közül. Fontolóra vesszük a zónának a bővítését. Folyamatos a közterületi tárgyaknak a karbantartása, festése, pótlása, és jól látható a zöld területek gondos kezelése is” – kezdte beszámolóját Jess Kinga, aki örömmel nyugtázta, hogy már nagyon várták – s nem csak a váciak – Márvány tér átépítését, amely nagyon szép lett, új funkciókat is kapott. A második ütemben szemetesek, padok és a zöldítés teszik még teljesebbé az eredményt.

A képviselő kitért a fásítási programra, melynek keretében nagy számban történt meg a tavalyi évben a fák pótlása a város egész területén, a belvárosban is. Ennek a programnak a része volt a japán cseresznyefasor beültetése, az elpusztult fák helyére kerültek az új csemeték, tavasszal majd együtt örülhetnek a lakossággal a virágzásnak. Idén folytatódik a városban a fásítási program. A börtön alatt sikerült egy jelentős olajszennyezést felszámolni, ami szintén hozzájárul a város tisztaságához.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elismerés a Vác Városi Levéltárnak és a Madách Imre Művelődési Központnak

„Feladatok vannak erre az évre is, a város olyan, amilyenné tesszük. Ehhez összefogás és közös gondolkodás szükséges, ami még több eredményt hoz majd” – hívta fel a figyelmet Jess Kinga.

Inotay Gergely értékelésében kiemelte, hogy 2022. évben is minden nehézség ellenére fontosnak tartották a választókörzeti fejlesztéseket, minden lehetséges területen.

„A belváros azt hiszem kedvező helyzetben van az örvendetesen és szépen fejlődő turizmus okán is, hiszen városunknak mérhetően emelkedik az országos ismertsége és népszerűsége, a látogatottsága, a legtöbb építészeti értéket magában foglaló belváros egyfajta kiemelt fejlesztési terület Vác városában. Így 2022-ben is a következő fejlesztések és beruházások, felújítások nem csak a lakosság, nemcsak az ide dolgozni járók érdekeit szolgálták, hanem a gyarapodó turizmusét is.”

Ami pedig a fejlesztéseket illeti áthúzódó munkaként hosszú évek egyik legkomolyabb beruházását sikerült megvalósítani a Budapesti főút Kép utca és a Múzeum utca közötti szakaszának felújításával – mondta Inotay Gergely. Több helyen történtek útburkolat javítások, a Fűz utcában két helyen útpálya korrekció történt, illetve a Gasparik utcában egy jelentős süllyedést javítottak, emellett folyamatosak a kátyúzások. A Káptalan utcában az esővíz elvezető csatorna teljesen megsemmisült, így 40 méteren kellett csatornaszakaszt építeni és az útburkolatot helyreállítani.

A képviselő utalt arra, hogy több vízműves beruházást követően sok a panasz a Tímár utcában, a Galamb utcában, a Galamb közben az útburkolatoknak a süllyedésére, minőségére, melyeket folyamatosan és garanciálisan vitattak, reméli, hogy egyszer majd sikerül véglegesen és jó minőségben felújíttatni, illetve elvárni a garanciális javítást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

Sikeresen elbontották a Hattyú utca 28. szám alatti ingatlan életveszélyesen megdőlő kerítését két év után, így most ott megszűnt a közvetlen balesetveszély. Járdafelújítások történtek a Köztársaság út, Budapesti főút szakaszán, illetve a Géza király térnél, ahol nem csak a járdafelújítás történt, hanem a szakközépiskolának a balesetveszélyes lépcsősorát is helyrehozták, valamint Kiss Istvánnak, az 1967-ben emelt Végvári vitézek szobrát is felújították. Egy hosszú szakasz járda újult meg a főtértől a Piarista utcáig.  Pótolták a hiányzó fákat a Kossuth téren, a mélygarázs fölött, a Piarista utcában, illetve a Duna-parton, a Budapesti főúton teljes egészében a városfejlesztő kiigazította a fák lombozatát.

A belvárosban érintett a Nyár utcai óvoda, ahol egy csoportszobában és két öltözőben újult meg a PVC burkolat, illetve az óvoda mintegy 5 millió forint értékben kapott új udvari játszóeszközöket. Ezt a programot egyébként ebben az évben folytatják – hallottuk. Megújult a Rózsakert játszótér része, napvitorla került elhelyezésre, a mulcsot homokra cserélték, gyöngykaviccsal szórt sétányokkal igyekeztek a régi arculatában a Rózsakertet felújítani, de az utolsó ütem most, a 2023-as esztendőben lesz.

A képviselő megemlítette, hogy az uszodában sok év után új homlokzat és nyílászárók kerültek kialakításra, illetve elhelyezésre. Elkészültek az új gyermekmedence látványtervei, nagyon gyermekbarát medencét fognak építeni. A képviselő szólt arról a pozitív változásról a Diadal téren, ahol rendeződött a torz épület sorsa, a környék rendezettebb, tisztább lett és sok váci örömére került ide egy gyorsétterem.

Az idei tervek között szerepel a Duna-parti játszótér teljes felújítása, nemrég került aláírásra az ezzel kapcsolatos vállalkozói szerződés. A felújítás hosszabb időt vesz igénybe, de remélik, hogy nyárra elkészül és ezzel egy sokkal gyermek és szülő barátabb játszótér áll majd rendelkezésre – tudtuk meg Inotay Gergelytől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments