Erdei fülesbaglyok a váci belvárosban, segítsen megszámlálni őket

Erdei fülesbagoly kolónia tölti nappali pihenőit évek óta Vác belvárosában. A piac környéki fákon tanyázó madarakat már többen észrevették, fotózták, nyugalmuk azonban szerencsére zavartalan – olvashatjuk a Váci Hírnök Facebook oldalán.

Hazánk leggyakoribb bagolyfaja csak nevében „erdei”, ugyanis nagy ívben kerüli a zárt erdőterületeket, inkább a kisebb fás foltokat, az ártereket, parkokat kedveli, télre pedig egészen forgalmas belvárosi területekre is beköltöznek. Az erdei fülesbaglyot 2020-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazásán az év madarának választották. Az MME idén január 20. és 23. között végzi éves számlálásukat, melyben a lakosság segítségére is számítanak.

Vác belvárosában is évek óta telelnek erdei fülesbaglyok, melyek az éjszakai vadászatot a piac környéki fákon pihenik ki. A Bagolybükk Egyesület megfigyelései szerint nagyjából tucatnyian lehetnek, és legszívesebben az oszlopos tölgyfák ágain ücsörögnek – számolt be az ES tévé híradója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Az erdei fülesbaglyok kötődnek az emberek lakta településekhez gyakran bent fészkelnek a lakótelepeken – hívta fel a figyelmet Dénes János, ornitológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja.

„Pontosan nem tudjuk, hogy mi az oka, de feltételezzük, hogy nappal a baglyok elbújnak a sűrű fakoronákba, hogy ne lássák a nappali madarak, és mivel télen lehullik a fákról a levél, nem tudnak elbújni, és ki vannak téve a ragadozók támadásának. Ha behúzódnak a városokba, akkor védve vannak a ragadozóktól. Ha kint, a terepen, a fasorokban telelnének, akkor a héja, vagy sólyom, akármi, elkaphatná őket.”

Az idei erdei fülesbagoly számlálás pénteken indul, az MME honlapján elérhető adatszolgáltatási űrlapot pedig legkésőbb hétfőig lehet beküldeni.

„Arra kell vigyázni, hogy lehetőleg messziről nézzük meg, csak annyira közelítsük meg a baglyokat, ameddig látszódik a madarakon, hogy nem zavarjuk meg őket. Ha már elkezdenek mocorogni, vagy figyelni – mert egyébként nyugodtan szoktak ülni -, akkor már ne menjünk közelebb. Próbáljuk meg távcsővel nézni, és akkor így biztos, hogy nem zavarjuk meg a nyugalmukat” – nyilatkozta Dénes János a váci televíziónak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments