Fontos döntések az év első képviselő-testületi ülésén

Tegnap, január 25-én a képviselő-testület megtartotta idei első, munkaterv szerinti tanácskozását. A döntések közül a legfontosabbakat ismerteti a vac.hu.

A napirendi sor elfogadását megelőző tájékoztatóból kiderült, hogy az elmúlt hetekben a polgármester 32 személy részére rendkívüli települési támogatásról, 12 fő esetében pedig lakásfenntartási támogatás nyújtásáról döntött.

Az elfogadott napirend elején a villamos és földgáz energia jövő januártól, illetve idén októbertől esedékes beszerzésének módját határozták meg. Ezek szerint más településekkel közös konstrukcióban, forint alapú fix áras szerződéssel biztosítják a szükséges energiát az önkormányzat intézményeiben egy éves időtartamra.

Gazdasági jellegű határozatok

A távhő általános forgalmi adójának a szolgáltató felé történő központi visszafizetése időben később történik, ezért az önkormányzat tagi kölcsönként 240 milliót ad át a Váci Távhő Kft. részére. Ezt korábban a cég a tartalékaiból fedezni tudta, ám az év végére a sokszorosára emelkedett rezsiárak miatt erre most nincs lehetősége.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A január 9-i likviditási helyzet szerint a költségvetési elszámolási számlán 1 milliárd 441 millió forint volt. A hatályos büdzsében most megszavazott módosítás több felújítás (uszoda, Fürj utcai útburkolat, Újhegyi úti óvodabővítés) megemelt kiadási összegeit tartalmazza. A volt deákvári laktanya egy területének értékesítésére pályázatot írnak ki.

Változások a rendeletekben

Több, aktualitását vesztett önkormányzati rendeletet helyeztek hatályon kívül. Majd néhány fogalmi és elnevezési változás miatt módosították a pénzben és természetben nyújtott szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló, illetve személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló rendelet szövegét.

A települési önkormányzatnak csak véleményezési joga van a tankerületi központok által összeállított általános iskolai körzethatárok meghatározásánál, a Váci Tankerületi Központ által megküldött listával most egyetértettek a képviselők. Mint ahogyan jóváhagyták azt az 50 Ft/adag árnövekedést, melyet a Baptista Szeretetszolgálat kért a hajléktalan személyek napi egyszeri étkeztetéséhez. Így naponta 25 fő részére adagonként 250 forintot fizet a szolgálatnak az önkormányzat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A város fejlődése érdekében

Több pontból álló döntéssorozat segíti elő, hogy előrelépés történjen az M2-es bővítés kapcsán a Gombási úti külön szintű csomópont, lehajtó és pihenőhely kialakításában. Arról is határoztak, hogy az idei költségvetésben közel 130 millió forintot különítenek el a strand gyermekmedencéjének komplex újjáalakítására. A Vác Városi Evezős Clubbal történő szerződés pedig a sportág helyi igényeinek kielégítése és eredményességének biztosítása érdekében ingyenes használatot biztosít a Horváth Mihály utcai sporttelep ingatlanára vonatkozóan.

A sürgősségi előterjesztésekről

Sürgősséggel került a testület elé két napirendi téma. A Vác VLSE részéről kérés érkezett a rezsicsökkentés miatt március 12-ig zárva tartó városi stadionban az edzéslehetőségek biztosítására. A képviselők lehetővé tették ezt. Az illetékes minisztériumtól érkezett megkeresésre – melyben több, mint harmincszoros városi hozzájárulást kértek a helyközi járatok településen belüli utashasználatára – elutasították, így februártól különválik a helyi és a helyközi (távolsági) járatok díjszabása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A nyílt ülés végén a képviselők reagálhattak a korábbi kérdéseikre adott írásbeli válaszokra, majd napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a tervek szerint február 15-én szerdán tartja legközelebbi tanácskozását. (Fotó: vac.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments