Hetvennyolc évvel ezelőtt történt

„Karácsonyfa alatt állok és 1945. január 2-án ugyanígy a karácsonyfa mellől indultak el a zebegényi, a nagymarosi és a kismarosi fiatalok. Micsoda igazságtalanság ez a szeretet ünnepkörében, egy igazságtalan döntésnek köszönhetően. 2015-ig kellett tulajdonképpen várnunk, hogy a Kormány a Gulág Emlékévet meghirdetve lehetőséget adjon nekünk, hogy méltóan emlékezzünk” – kezdte beszédét a kismarosi római katolikus templomban Neubauer Rudolf Kismaros polgármestere vasárnap délelőtt a három dunakanyari település – Zebegény, Nagymaros, Kismaros – által rendezett emlékezésen, mely előtt Beer Miklós nyugalmazott püspök és Fejérdy Áron plébános ünnepi szentmisét koncelebrált.

Az emlékezésen – már hagyományosan – jelent volt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője, aki egyebek közt arról beszélt, hogy Sztálin már 1943 novemberében jelezte Teheránban a többi szövetséges államnak, hogy a szovjetek által felszabadítottnak nevezett területről több millió németet fognak elhurcolni. Hozzátette, a későbbi parancs szerint minden 17 és 45 év közötti férfit és minden 18 és 30 év közötti nőt, aki németes nevű, el kellett vinni a Szovjetunióba, hogy munkájukkal segítsék a háború utáni újjáépítést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Sztálin terveiben kezdetben összesen 4 millió német elhurcolása szerepelt, de ahogy haladt a front és egyre erőteljesebb ellenállásba ütköztek a szovjetek, ez a szám egyre nőtt – fűzte hozzá az államtitkár. Az államtitkár az elhurcoltak számának érzékeltetésére elmondta, képletesen egy akkora vonatszerelvényt kellett megtölteni Sztálin parancsára, amelynek a mozdonya Debrecenben volt, utolsó szerelvénye pedig Székesfehérváron.

Kiemelte, hogy 800 ezer honfitársunkat vitték el a Gulágra vagy málenkij robotra, 200 ezren soha nem tértek haza. Kitért arra, hogy ahol a kommunisták a világon hatalomra kerültek, mindenhol kényszermunkatáborokat hoztak létre. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, egy háború elején soha nem lehet tudni, mi lesz a végkimenetele.

„Fontosabb érték, mint az emberi élet, nincs, mindenkinek az élet védelmében kell cselekednie. Tegyünk mindennap a háború ellen és tegyünk mindennap a békéért!” – fogalmazott Rétvári Bence.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Neubauer Rufolf polgármester beszédének további részében örömmel nyugtázta, hogy még össze tudták gyűjteni azokat az emlékeket, amik itt vannak velünk. Mint mondta: volt egy kiállítás, egy konferencia, ahova az általános iskola végzős diákjai is el tudtak menni. Ott volt egy molinó, amit egy okostelefon segítségével a gyerekek meg tudtak szólaltatni, amin korábbi visszaemlékezők hangja van rögzítve. „Itt volt egy kismarosi diák, aki a dédnagymamájának a hangját akkor hallotta életében először. Hallotta, ahogy a dédnagymama visszaemlékezik a málenkij robotra. Igaz hang volt az.” – emlékezett a polgármester, aki örömmel köszöntötte a jelenlévő Mohr Ferencné, Poldauf Mária, Cica nénit, aki az utolsó kismarosi túlélő.

Csuka Tamás nyugalmazott református püspök egyebek mellett beszélt arról, hogy kétféleképpen tudunk emlékezni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

„Lehet úgy, hogy az öklünket rázzuk és szidjuk azokat, akik elkövették és elkövetik a mai napig az igazságtalanságot. Sok ember – szinte minden héten, vagy minden nap hallom – Isten felé is rázza az öklét, hogy engedheti meg az Isten ezt a sok bajt és nyomorúságot. Ő nem megengedi: adott csodálatos törvényeket, szabályokat, benne élhetünk az Isten szövetségében. De abban a pillanatban, hogy kilépünk ebből a szövetségből, bekövetkezik a baj” – mondta Csuka Tamás.

A málenkij robotra emlékezés koszorúzással zárult, melynek egy év múlva Zebegény lesz a házigazdája. (Fotó: Facebook)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments