Ismét várja ügyfeleit a deákvári kisposta

Jó hír a Deákváron élőknek, hogy január 2-án 9 órakor ismét kinyitott a kisposta, ugyanis a Magyar Posta Zrt. illetékeseivel történt egyeztetést követően, az önkormányzat úgy döntött, hogy kifizeti a működtetés egy részét.

A kisposta újra nyitásának hírére a helyszínre sietett Matkovich Ilona polgármester, valamint ott voltak az érintett körzetek képviselői és több városlakó is, akik örömüket fejezték ki és mondtak köszönetet, hogy már nem kell a városba utazniuk, ha csekkeket, vagy levelet szeretnének feladni.

„Ahogy ígértük, január 2-án kinyitott a kisposta. A két ünnep között voltak egyeztetések, közben aláírtuk a szerződést 18 hónapra, változatlan feltételekkel. Utána azonban szeretnénk korszerűbb feltételeket biztosítani. Ebben a 18 hónapban csak a kiadás lesz az önkormányzaté, a bevételből nem részesülünk, ezért szeretnénk egy másfajta konstrukciót kialakítani” – mondta a városvezető az érdeklődőknek és a sajtó képviselőinek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Tótváradi-Nagy Bence képviselő emlékeztetett arra, hogy Deákvárnak már több mint 95 éve van önálló postahivatala, és ezért is volt nagyon fájó, hogy bezárt és ezért is voltak felháborodva Deákvár lakosai. Mint elmondta: az általuk kezdeményezett aláírásgyűjtést több mint 2200-an írták alá néhány nap alatt, nyomatékosítva azt, hogy szüksége van Deákvár 15 ezer lakosának ennek a kispostára.

A deákvári kisposta működésének fontosságára hívta fel a figyelmet Rozmaring Sándor képviselő, hiszen – mint kifejtette – láthatóan igény is van ennek a kispostának a működésére, de nem tudja elfelejteni azt, hogy ez az önkormányzatnak 42 millió forintjába került, azzal az indokkal, hogy a rezsiköltséget vállalják át.

Mint korábban írtunk róla, tavaly október végén jelentette be a Magyar Posta Zrt., hogy országszerte több száz postát zár be, köztük a deákvári kispostát is Vácon. Az állami cég arra hivatkozott, hogy a megemelkedett rezsidíjak miatt kényszerül az átmeneti bezárásra, ám az önkormányzattal történt tárgyalást követően kiderült, hogy a bezárás nem csak ezért történne, hanem végleges lenne.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Matkovich Ilona polgármester először Fónagy János államtitkárral, majd a Magyar Posta Zrt., képviselőjével is tárgyalt, hogy az önkormányzat támogatásával újra kinyithasson, a november 12-én bezárt posta. Mind az államtitkár, mind pedig a szolgáltató képviselője a tárgyaláson nyomatékosította, hogy csak akkor nyithat ki január 1-től ismét, ha a város a költségek felét – beleértve a dolgozók bérét, a pénzszállítás költségét és a rezsit is – átvállalja. Ez Vác esetében egy évre mintegy 42 millió forint.

Az újranyitásról szóló döntés december elején egy rendkívüli ülést keretében történt meg. A határozat szerint a váci önkormányzat egy 18 hónapos szerződés szerint – negyedévenkénti átutalással – járul hozzá ahhoz, hogy az állami cég ellássa kötelező feladatát, úgy, hogy a bevételekből a város nem részesül.
A kisposta bezárásának története nem egyedi, hiszen november 12-én országszerte 366 posta szűnt meg az energiatakarékosságra hivatkozva. Akkor országszerte gyűjtöttek aláírásokat a helyi posták megmentésére. Miután az érintett települések, kerültek polgármestereivel megtörténtek az egyeztetések. Ahol az önkormányzatok vállalták a rájuk eső költséghányadot – országosan 45 helyen -, ott kinyitottak ismét a posták. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments