Hétszer vonultak ki a hegyimentők a hétvégén a Börzsönybe

Az elmúlt hét végére megjelent a hó hazánk magas hegyein, ennek mindenki örült. Talán az utóbbi évek „hóhiánya” is az oka annak, hogy a folyamatos figyelmeztetések ellenére a hétvégén megindult a turisták tömege a Börzsöny hegyeibe, a fő cél Nagy-Hideg-hegy volt, de voltak olyan turista csoportok is, akik felmásztak a Börzsöny legmagasabb pontjára Csóványosra is. A túrázás nem mindenkinek jelentett most élményt, hiszen két eltévedt férfit kellett menteniük a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat embereinek.

Péntek estétől vasárnap estéig a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatnak hét beavatkozása volt, amely során 3 személyt mentettek a Börzsönyből és adtak át az Országos Mentőszolgálatnak, két személyt láttak el kisebb sérüléssel akik saját erejükből távoztak kórházba további kivizsgálásra és további 5 személyt kísértek le elfáradás vagy ijedtség miatt a hegyről.

Pénteken turisták segítségével találtak rá a fiatalemberre

A 112-es központi segélyhívó telefonszámon kért segítséget január 20-án pénteken késő délután egy férfi, aki eltévedt a Börzsönyben – adta hírül a börzsönymentok.hu oldal.

„A rendőrség a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat segítségét kérte a helyszín beazonosításában és a mentésben. A rendőrség a szolgálatunk ügyeletét összekapcsolta a bajba jutott személlyel, akinek az elmondásából feltételeztük, hogy Nagy-Hideg-hegy térségében, valamelyik sípálya alján tartózkodhat. Hegyimentő egységünk azonnal útnak indult, miközben telefonon megkérte a Nagy-Hideg-hegyi turistaház üzemeltetőit, hogy kérdezzék meg az ott tartózkodó kirándulókat, vannak-e közöttük rutinos, gyakorlott túrázók, akik vállalnák, hogy a mentőegység megérkezéséig megkeresik és a turistaházba kísérik a bajba jutott személyt, amennyiben nincs más sérülése. Szerencsére három gyakorlott túrázó azonnal elindult a jelzett helyre és rövidesen meg is találták a fiatal férfit és kutyáját. A hirtelen toborzott mentőcsapattal a fiatalember eljutott a Nagy-Hideg-hegyi turistaházba, ahová ugyanakkor megérkezett a hegyimentő egységünk is. A hegyimentők megvizsgálták a férfit, aki sérüléseket szerencsére nem szenvedett, azonban átfázott, és a bakancsa teljesen átázott a fagyos hólében. A hegyimentők a férfit leszállították a Cseresznyefa-parkolónál várakozó mentőautóhoz további ellátásra” – írják le a sikeres mentés történetét.
A Börzsönyi Hegyimentő Szoltálat köszöni a segítséget azoknak a túrázóknak, akik a felhívásukra önként jelentkeztek és azonnal elindultak megkeresni a bajbajutott kirándulót a mentőegység kiérkezésig! Emellett köszönik a Nagy-Hideg-hegyi turistaház üzemeltetőinek is a segítséget, akik azonnal találtak önkénteseket a vendégek között, és gondoskodtak mindenkiről. Köszönik a munkáját az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak, akik a Cseresznyefa-parkolóban megvizsgálták a bajbajutottat, és a rendőröknek, akik részt vettek a műveletben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Vasárnap eltévedt, erősen kihűlt férfit mentettek

Alig több mint huszonnégy órával az előző személymentéstől, a hegyimentők ismét eltévedt személyt hoztak le a Magas-Börzsönyből – olvasható szintén a borzsonymentok.hu oldalon.

„Vasárnap 00:40 perckor érkezett egy segélykérő telefon a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat ügyeleti számára. A telefonáló férfi elmondta, hogy nagyon későn indult el Nagy-hideg-hegy felé, a Börzsönyben eltévedt és nem tudja, hogy éppen hol van. A telefonján ugyan volt túranavigációs szoftver, de nem volt hozzá letöltve offline térkép. Az ügyeletes hegyimentő útmutatásával sikerült a koordinátáit beolvasnia, ez alapján megállapítottuk, hogy a Bagoly-bükki patak környékén lehet, Magas-Tax és Rakodó között. A férfi elmondta, hogy egy patakot lát, mindenhol kidőlt fák és nem tud tájékozódni. Az ügyeletes hegyimentő irányításával elindult a megfelelő irányba a legközelebbi ösvény felé, azonban egy idő után közölte, hogy nagyon elfáradt, rettenetesen fázik és már nincs ereje tovább menni. A hegyimentő szolgálatunk azonnal elindult a helyszínre, miközben értesítették a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot is.”

A hegyimentőik végül 02:10 perckor megtalálták a férfit Bagoly-bükki patak partján erősen kihűlt állapotban és azonnal Királyrétre szállították az időközben a helyszínre érkező mentőautóhoz. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai a férfit további ellátás céljából a váci kórházba szállították.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Vasárnap délután a Nagy-Hideg-hegyi Turistaház dolgozói értesítették a hegyimentőket, hogy egy hölgy elesett a közelben, feltehetően csukló sérülése van és nem tudja folytatni az útját. Egy hegyimentő egység azonnal útnak indult Szokolya-Királyrétről és a hölgyet a Magas-Tax és Nagy-Hideg-hegy között megtalálták. Útközben egy család intette le a kollégáikat azzal, hogy a kisfiúk körülbelül két méteres magasságból esett le és fájlalja a kezét. A helyszínre érkezett második hegyimentő egység megvizsgálta a hét éves kisfiút és megállapította, hogy a sérülései súlyosak ezért azonnal értesítette az Országos Mentőszolgálatot. (Fotó: Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments