Különválik a helyi és a helyközi buszjáratok tarifarendszere

Bár a jövőben a közösségi buszközlekedés váci szolgáltatója, a Volánbusz Zrt. a helyközi járatain már nem fogadja el a helyi bérleteket, összességében pozitív változást jelent a városban élők számára a helyi és a helyközi autóbuszjáratok díjfizetési rendszerének szétválasztása írja a vac.hu.

Az önkormányzat a város buszvonalain csak a helyi járatok (360; 361; 363; 364; 365 és 366-os vonal) esetében jogosult meghatározni a jegy- és bérletárakat. A város, egyfajta kompenzációként 160 milliót fizet a szolgáltatónak a buszok közlekedtetéséért évente.

A szakminisztérium megkeresése szerint a helyközi járatokat Vác közigazgatási területén belül helyi tarifákkal csak akkor tudja biztosítani a Volánbusz, ha az eddig az önkormányzat által ehhez befizetett hozzájáruláshoz képest 32-szeres árat fizeti meg a város. Ezt az önkormányzat nem fogadta el, hiszen a korábbi éves hétszázezer forintos költsége ezzel közel 22 millióra emelkedett volna. A jövőben tehát csak az említett helyi járatokon fogadják el a helyi jegyeket és bérleteket. Ezeken a járatokon mind a jegy-, mind a bérletárak változatlanok maradnak. A 65 év feletti magyar állampolgárok és a felnőttel utazó 6 éven aluli gyermekek ingyenes utazása változatlan marad.

Mivel a városban közlekedő helyközi járatokra a jövőben a távolság szerint meghatározott jegyárak lesznek érvényesek, közigazgatási területen belül az eddigi 300 helyett csak 250 forintos jegyet kell váltani a sofőrnél. A buszon vett vonaljegy a diákoknak még olcsóbb lesz, 300 helyett 125 forint. Olcsóbb lesz a helyközi járattal utazó diákok bérlete is. A helyi buszokra ugyanis eddig havi 1570 Ft volt a bérletük, viszont a Volánbusz helyközi járataira szóló 5 km-es bérlet 594, míg a 10 km-es csak 958 forintba kerül majd.

A tarifarendszer-változás pontos időpontjáról a Volánbusz ad majd pontos tájékoztatást, addig a jelenlegi feltételekkel utazhatnak a helyközi buszok Vácot érintő szakaszain. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments