Málenkij robot megemlékezés Zebegényben és Kismaroson

Megemlékezést tartanak január 7-én és 8-án Zebegényben és Kismaroson a málenkij robotra elhurcoltakért – olvasható a meghívón Zebegény község Facebook oldalán.

Zebegényben január 7-én, szombaton 17 órakor megemlékezés és koszorúzás lesz a Napraforgó utcai emléktáblánál, majd a templom előtti kopjafánál. Beszédet mond dr. Csáki Tibor atya és Ferenczy Ernő alpolgármester. 18 órakor az elhurcoltak emlékére tartanak szentmisét.

Kismaroson másnap, január 8-án, vasárnap fél 10-kor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek keretében emlékeznek az elhurcoltakra a római katolikus templomban. A szentmisét követően 11 órakor koszorúzás lesz az elhurcoltak emléktáblája előtt.

Hetvennyolc évvel ezelőtt január elején 2 váltás fehérneművel 10 napi hideg élelemmel, 2 heti közmunkára „málenkij robotra” kellett jelentkeznie Zebegényben, Nagymaroson, Kismaroson minden 16 éven felüli nőnek és férfinek 45 éves korig. A kis munkából több év lett. Gyalog meneteltek Kál-Kápolna vasútállomásáig, ahol vagonokba terelték őket és elhurcolták a Szovjetunióba. A „kis munka” kemény fizikai munkával, éhezéssel, rideg körülmények közötti élettel telt. Az elhurcoltak közül sokan nem tértek haza a családjukhoz, életüket vesztették, névtelen sírba temették őket. Őrájuk és a még élőkre emlékeznek minden év januárjában a Dunakanyar három településén. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments