Ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért – záró igehirdető Marton Zsolt váci megyéspüspök

„Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot…” (Iz 1,17) – ez a mottója az idei Ökumenikus imahétnek, melyet Vácon január 15-től január 22-ig tartanak este 8 órától az evangélikus, katolikus, baptista és református templomokban – tájékoztatott sajtóközleményében a Váci Egyházmegye Kommunikációs Irodája.

Vácon 1993 óta, az Ökumenikus imahét első nemzetközi meghirdetése óta a városban jelen lévő négy keresztény felekezet – baptista, evangélikus, református és római katolikus – összefogásában valósul meg a program, amit a lelkipásztorok közösen készítenek elő. Az elmúlt évek alatt kialakult gyakorlat alapján a négy felekezet 2-2 esti szertartással járul hozzá az imahét programjához. Minden lelkipásztor a sajátjától eltérő felekezetben tart igehirdetést a híveknek.

Vácon hagyományosan a hívek is elzarándokoltak testvérfelekezetük istentiszteleteire és részt vettek az igehirdetésen vagy a szertartáson, valamint az azt követő szeretetvendégségen. Így vált az Ökumenikus imahét a hit erősítésen túl közösségteremtő alkalommá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A 2023. évi imahét mottóját a Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze. Izajás próféta egyértelművé tette számunkra, hogy Isten mindig tisztességet és igazságot vár el mindannyiunktól az élet valamennyi területén. Erre a vezérfonalra épül az idei ökumenikus imahét fő üzenete. Az imahét folyamán olyan gondolatokat kapunk nap mint nap, amelyek erősítik hitünket és erkölcsi értékrendünket. Mind az igehirdetők, mind pedig a hívek számára áldássá lehetnek ezek a gondolatok.

A váci helyszínek az alábbiak az imahét során, a programok kezdési időpontja 18 óra:

Január 15., vasárnap: Evangélikus templom (Eötvös u. 1., bejárat a Széchenyi utcából) – Igehirdető dr. Borsi Attila református lelkipásztor;

Január 16., hétfő: Evangélikus templom – Igehirdető Molnár Zsolt római katolikus plébános;

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Január 17., kedd: Deákvári római katolikus templom (Vörösmarty Mihály tér 1.) – Igehirdető Meláth Attila baptista lelkipásztor;

Január 18., szerda: Fehérek temploma (Március 15. tér 22.) – Igehirdető Detre János evangélikus lelkész;

Január 19., csütörtök: Baptista imaház (Mentős köz) – Igehirdető: Bezák Tamás római katolikus plébános;

Január 20., péntek: Baptista imaház – Igehirdető Szőke Attila Szilárd református lelkipásztor;

Január 21., szombat: Alsóvárosi református templom (Damjanich tér) – Igehirdető: Wettstein József piarista rendházfőnök;

Január 22., vasárnap: Református templom (Felsőváros-Kisvác, Takács Ádám köz 4.) – Az Ökumenikus imahét záró istentiszteletén igehirdető: Marton Zsolt váci megyéspüspök.

Az Ökumenikus imahétre mindenkit szeretettel várnak! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments