Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz Vácon és Kismaroson

Január 22-23-án Vácon, január 25-én Kismaroson látható a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum tavaly szeptember 1-jén útjára indított új vándorkiállítása, amely a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre.

A mozgó múzeumbusz első állomása a költő szülővárosa, Kiskőrös volt, amelyet számtalan további település követett. Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy Magyarországon, valamint határainkon túl is minél több honfitársunkhoz juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját.


A kiállítás címét adó mottó „Átröpűlök hosszában hazámon” a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.

A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.
A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Április 1-jéig várható a vaddisznó állomány ritkítása Bácska dűlőn és környékén

A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a látogatókat és Petőfit egyaránt megszólító kérdések, az Úti jegyzetek Patkós Márton színművész által megszólaltatott sorai és a János vitéz fordulatai.

A vándorkiállítás kurátora: Molnár Eszter Edina, Sóki Diána; grafikai arculat és tipográfia: Mezei Ildikó; látványterv és belsőépítészet: Nyirán Márton. A vándorkiállításra ajánlják a csoportoknak az előzetes bejelentkezést. A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé. (Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum sajtóanyaga és fotó/Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments