A kommunizmus váci áldozataira emlékeztek

Péntek délután a váci rabtemetőben a hagyományos keretek között hajtottak fejet a kommunizmus váci áldozatainak emléke előtt a jelenlévők – számol be az eseményről a város honlapja, a vac.hu.

A Himnusz közös eléneklése után a megemlékezés szónoka Inotay Gergely volt. Az alpolgármester dr. Brusznyai Árpád tragikus sorsú tanár példáját említve idézte fel az ötvenes évek második felében a hatalmát megszilárdítani akaró rendszer szándékát a magyarság megfélemlítésére. Kifejtette: az új hatalom az enyhítés, a gulyáskommunizmus puha diktatúrájával, az emberarcú szocializmus hamis látszatával akart viszonylagos népszerűséget, támogatottságot szerezni. Ehhez pedig az egyre szélesebb körben terjedő média minden propagandaeszközét, és az oktatási rendszert is segítségül hívta.

Majd feltette a kérdést: vajon elegendő-e egy ország 4 évtizedes leépülését begyógyítandó 33 esztendő – válasza szerint: nem, mert a társadalom sebei jelenleg is érzékenyek – zárta megemlékezését Inotay Gergely.

Az emlékezés szavait Gubó Liza, a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium tanulója és Varga Veronika népdalénekes előadása követte. Ezután a város vezetői, a pártok és szervezetek képviselői, valamint magánszemélyek helyezték el a tisztelet koszorúit és hajtottak fejet a mártírok emléke előtt, majd a tisztelgő/emlékező rendezvény a Szózat eléneklésével zárult. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments