A közoktatás összeomlásában bízik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora

Gloviczki Zoltán szerint csak így jöhet valódi megújulás. A tanári fizetések rendezése a nulladik feltétel ahhoz, hogy bármi is történjen az ágazatban – olvashatjuk Farkas Zoltán írásában a 24.hu-n.

Hoffmann Rózsa államtitkár egykori helyettese, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora a hvg360-nak azt mondja, csak reméli, hogy Magyarországon öt-tíz év múlva még pedagógusok tanítanakGloviczki Zoltán szerint a krízist mindenki látja, már egyre többször vetődik fel, hogy akár diploma nélkül is lehessen óvodában, alsó tagozaton dolgozni. Ez persze nem megoldás, csak pótcselekvés, de hosszabb távon szerinte megoldódik a tanárhiány.

Optimista, előbb-utóbb szerinte látszani fog, hogy pedagógusnak lenni a XXI. században nagyon is menő dolog. 10-20 év múlva egy munkavállalónak kritikus gondolkodásra, kooperációra, jó kommunikációra lesz szüksége, az lesz a döntő, mikor vesszük észre, hogy a pedagógus nem arra való, amire használják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Minden, amit tudni kell az elektromos roller biztosításról

Úgy véli, az iskolában jelenleg értelmetlen dolgok történnek. Ennek változnia kell, mert másra van/lesz szükség, át kell gondolni a pedagógus szerepét, akinek olyat kell majd tanítania, amit egy robot nem tud. Nagyon fontos a fizetés – ennek rendezése a nulladik feltétel ahhoz, hogy bármi történjen –, valamint a heti óraszámok helyes megállapítása.

Ő most az újrakezdésben reménykedik. „Én már két-három éve is azt mondtam: abban reménykedem, hogy a közoktatás összeomlik, mert akkor muszáj újraépülnie.” Továbbra is azt gondolná jónak, ha a fizetéseket a minimálbérhez rögzítenék, köznevelésben dolgozó pedagógusként ez a gesztus megnyugtatná.

A kérdést azért nem rendezte eddig a kormány, mert nem érte el az ingerküszöbét, hogy az oktatás kérdése egy valós társadalmi probléma, nem csak szakpolitikai kérdés. Szerinte több területen is jó tervek születtek, ma is azt gondolja, a 2010-es évek elején fontos és pozitív irányba indultak el a dolgok – és nem jól működnek. Gloviczki Zoltán szerint, aki most tüntet, nem azért tüntet, mert nem akar pedagógus lenni, éppen fordítva. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments