A váci zsidóság emlékei – várják a még fellelhető régi dokumentumokat, fotókat

A váci zsidóság történetének bemutatását célzó, június végén nyíló kiállításunk anyagának gyarapításához várjuk az Önök segítségét! – olvashatjuk Vác Város Levéltára Facebook oldalán.

A váci zsidóság történetének kevés tárgyi emléke maradt fenn. Vác adós maradt az évek során a zsidóság sorsát, történetét feltáró, a váci és Vác környéki zsidóság holokauszt alatt történt üldözésének és deportálásának bemutatásával. Ezt a tartozást szándékozik Vác Város Levéltára törleszteni egy, a váci zsidóság történetét felmutató kiállítással. „És akkor becsukták az ablakokat…” című kiállításunk június végén nyílik. Kérjük mindazokat, akik bármilyen dokumentum: családi hagyatékból származó iratanyag vagy fotó birtokában vannak, ezeket juttassák el hozzánk, hogy mind a történelmi kutatás, mind pedig a nagyközönség és különösen az ifjúság számára megismerhetővé váljon a váci zsidóság teljesebb története.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A váci és Vác környéki vonatkozású dokumentumokat, fotókat, tárgyi vagy írásos emlékeket Vác Város Levéltára digitalizálja, a digitális másolatot kérés esetén visszaadjuk az eredeti dokumentumokkal együtt. Mivel sokszor a hagyatékok őrzése és konzerválása nagy feladatot ró a megőrzőre, és az emlékek sorsa bizonytalanná válhat, igény esetén Vác Város Levéltára be is fogadja és megőrzi a történelmi értékű dokumentumokat.

Kérjük ezért azokat, akik birtokában vannak bármilyen, a váci zsidóság emlékét megörökítő dokumentumnak vagy fotónak, április végéig keressék meg levéltárunkat a következő elérhetőségek egyikén:

Dr. Horváth Ferenc igazgató: igazgato@vacarchivum.hu; Telefonszám: 06-30-997-7649 ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments