Az adózó ösztönözte jogkövetésre partnereit

Egy vállalkozás az adóellenőrzés miatt tudta meg, hogy partnerei fiktív számlákkal próbálják csökkenteni fizetendő adójukat. A cég nem tartotta elfogadhatónak az alvállalkozók adóelkerülését, ő maga ösztönözte partnereit a korrekcióra. Ennek eredményeként az érintett cégek 43 millió forint kötelezettséget vallottak be önként – olvashatjuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik feladata a gazdaság kiemelt, legnagyobb adóteljesítményű adózóinak kockázatelemzése és ellenőrzése. Egy ilyen adózó vizsgálatában olyan alvállalkozókra figyelt fel, akik fiktív számlák levonásával csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. A revizorok megállapították, hogy a fővállalkozó valódi gazdasági események után számolt el költségeket, de az alvállalkozói láncban bizonylatolt és bevallott ügyletek mégis adóelkerüléssel érintettnek minősülnek, mivel az alvállalkozók fiktív számlákkal próbálták meg elkerülni az adófizetést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nem hagylak el - Ferenc pápa üzenete a nagyszülők és idősek 4. világnapján

A fővállalkozó szerette volna elkerülni, hogy megítélése rossz irányba változzon, ezért egyeztetett a részfeladatokat végző, másodlagos szerződő cégekkel. Kérte az alvállalkozókat, hogy könyvelésükben korrigálják a hiteltelen számlákat, és jog szerint teljesítsék adókötelezettségeiket. Az érintett társaságok mintegy 43 millió forintot vallottak és fizettek be a költségvetésbe.

A NAV a kockázatelemzéssel és ellenőrzéssel feltárt csalárd magatartást a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb intézkedésekkel kezeli. Ha lehetséges, konzultálva, támogató fellépéssel segíti a jogkövetésre törekvő vállalkozások adóügyeit. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments