Elfogadták a város idei költségvetését – enyhítések a rezsiválság miatti korlátozásokban

A váci képviselő-testület februárban esedékes ülésének középpontjában ezúttal is városunk költségvetésének elfogadása volt. A büdzsét négy tartózkodó voks mellett az Összefogás frakció tíz tagjának támogató szavazatával fogadták el – olvashatjuk ülésről készített beszámolót Vác város honlapján, a vac.hu-n.

A február 15-i ülés egyperces csenddel kezdődött: a jelenlévők a 86 esztendős korában elhunyt Bogányi Tibor karnagyra, Vác díszpolgárára emlékeztek.

Költségvetési és ingatlantémák

Az első napirendi pontban a tavalyi költségvetés utolsó aktualizálását követően a főösszeg 11 milliárd 641 millió 188 ezer forintra alakult. A 2023-as büdzséterv főösszege a 11 milliárd 111 millió 189 ezer forint, tehát több mint félmilliárddal kevesebb. Az előterjesztés százperces vitájának felvezetéseként Kászonyi Károly, a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság elnöke, majd Matkovich Ilona polgármester ismertette a költségvetés kialakításának főbb jellemzőit, majd a felmerülő kérdésekre dr. Grmela Judit aljegyző és Kökény Szabolcs, a Pénzügyi és Adó Osztály vezetője válaszolt. Miután a módosító javaslatok nem kaptak többségi támogatást, a város 2023-as költségvetését 10 igennel elfogadták. Nem szavazta meg azt Csereklye Károly (VVVE), Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP), Pető Csilla (Fidesz-KDNP) és Pető Tibor (Fidesz-KDNP). Az ülésen Manninger Péter (Fidesz-KDNP) nem volt jelen.

A tanácskozás folytatásában ingatlanokkal kapcsolatos döntések születtek. Erre az évre vonatkozóan is elfogadták a Váci Egyházmegye kérését, így az önkormányzat továbbra is segítséget nyújt az egyházi tulajdonú ligeti terület zöldfelületi és hulladékkezelési feladatainak ellátásához. A Katona Lajos Városi Könyvtár szolgáltatási díjváltozásai csak a megrongálódott könyvek után fizetendő összeget, a késedelmi díjat és a könyvtárközi kölcsönzésért fizetendő hozzájárulást érintik.

Sokat dolgozott tavaly a hivatal

Dr. Zsidel Szilvia jegyző előterjesztésében került megvitatásra a polgármesteri hivatal előző évi munkájáról szóló beszámoló. Ebből kiderült, hogy a mintegy százfős köztisztviselői létszám mellett több betöltetlen álláshellyel dolgozik a hivatal, amelynek az állandó feladatokat jelentő munkája 2022-ben a rezsiválság mellett az országgyűlési választással és a népszámlálása lebonyolításával bővült. Az elfogadott tervek szerint a polgármesteri hivatal – hasonlóan az országos közigazgatási gyakorlathoz – idén is nyáron és az év végi ünnepek között igazgatási szünetet fog tartani.

Újabb enyhítések a rezsiválság miatti korlátozásokon

Egy sürgősséggel bevitt javaslatcsomag elfogadásával újabb korlátozások szűnnek meg az önkormányzati létesítmények használhatóságában:

március 1-től Vác Város Levéltára teljes nyitva tartással működik;

a Praktiker-Vác február 25-én a váci sportcsarnokban rendezheti a felnőtt csapat bajnoki mérkőzését;

a váci NB II-s férfi kézilabda klub három csapatának találkozóját február 19-én szintén a sportcsarnokban rendezheti;

az említett két kézilabda egyesület hétfőn, szerdán és pénteken délután edzéseket tarthat a sportcsarnokban;

február 20-tól a gimnázium és a kereskedelmi középiskola megtarthatja a testnevelés óráit a sportcsarnokban;

az iskolavárosi műfüves labdarúgópálya nappal használható lesz edzésre.

Az ülés végén a képviselők reagálhattak a korábbi kérdéseikre adott írásbeli válaszokra, majd napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek. Zárt ülésen a Közbeszerzési Munkacsoport üléseiről és a Beszerzési Munkacsoport által elbírált pályázatokról benyújtott tájékoztató mellett több fellebbezési ügyben is döntést hoztak. A képviselők elfogadták azt a javaslatot is, amely alapján az önkormányzat díszsírhelyet adományoz a nemrég elhunyt Bogányi Tibor számára.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az éves munkaterv szerint március 22-én szerdán tartja a következő tanácskozását. (Fotó: vac.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments