Főtéri farsangi forgatag – második alkalommal vonultak fel a maskarások

A farsang időszaka január 6-tól, vízkereszttől húshagyókedd éjfélig tart, a hamvazószerdától kezdődő nagyböjtig (a húsvétot megelőző 47. napig) tartó időszak elnevezése. Hagyományosan vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (például torkos csütörtök).

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást, melyre minden esztendőben az ország különböző pontjairól, így Vácról is buszokkal kirándulnak az érdeklődők és nézik végig az eseményt, válogatnak a sokféle finomságok és ajándékok között, no meg fotózkodnak a busókkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Városunkban tavaly rendezték meg az első hagyományteremtő farsangi felvonulást a Dunakanyar Szíves Egyesület szervezésében. Február 18-án, szombaton az egyesület tagjai szintén aktív résztvevői voltak a Madách Imre Művelődési Központtal összefogva a szervezésnek, lebonyolításnak. A Főtéri farsangi forgatag egyaránt jó szórakozást jelentett kicsiknek és nagyoknak, azoknak, akik szeretnek jelmezbe bújni, és azoknak is, akik csak egy kis vidámságra vágytak, a „farsang farka” idején, elűzve a telet és várva a tavaszt. A rendezvényt Vác német testvérvárosa 200 csomag gumicukorral támogatta. (Fotók: Koczka-Szabó Éva)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments