Közmeghallgatás a gödi Samsung bővítéséről – bekiabálásokkal

Pest Vármegye Közgyűlése január 27-iki ülésén foglalkozott a gödi Samsung gyár bővítésének ügyével. A pestmegye.hu-n olvasható beszámolóból megtudhatjuk, hogy Pest Vármegye Önkormányzata felel az első, Göd Város közigazgatási területén kialakított különleges gazdasági övezet fejlesztéséért.

A Samsung bővítése

A továbbiakban ezt írják: „Az önkormányzat megvásárolta és kisajátította az Elmű transzformátorállomás területét, amely eredeti célja szerint biztosította volna a Samsung SDI, illetve a később létrehozandó iparterület elektromos áram ellátását, azonban a Samsung elektromos ellátását más módon biztosították, így jelenleg a terület hasznosításra vár.

Kormányzati döntés született arról, hogy a különleges gazdasági övezet területén belül, a meglévő Samsung telephellyel szemben, az M2 út túloldalán D-K irányban további 40 ha iparterület fejlesztésére kapott az önkormányzat megbízást. Gyakorlatilag a területek megvásárlása, illetve kisajátítása megtörtént, hamarosan az önkormányzat nevére kerülnek az ingatlanok. Megtörtént az iparterület kialakításához szükséges lőszermentesítés, talajszennyezettség vizsgálat, valamint az előzetes régészeti dokumentáció elkészítése. Egyéb forrásból a terület megközelítéséhez szükséges utak tervezése folyamatban van, ezt követően az alap közművek biztosítása után megkezdődhet az iparterület hasznosítása.

A gödi különleges gazdasági övezetből befolyt helyi adóbevétel 80%-ának felhasználása a Településfejlesztési alap, a Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap, a Gödi zöld-fenntarthatósági alap és a Civil támogatási alap útján történik.”

Közmeghallgatás bekiabálásokkal

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét teljes hosszában, korlátozás nélkül használhatják a közlekedők Gödön a Duna utat

A Samsung bővítésével kapcsolatban január 31-én közmeghallgatást tartottak Gödön. Az eseményről számos hírportál beszámolt, mi az Index tudósításából szemezgettünk.

„Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Szép Tibor, Pest vármegye főjegyzője nyitották meg. Először a katasztrófavédelem adta elő a gyár iparbiztonsági engedélyeztetéséről szóló anyagának vázlatát, majd a Samsung egy képviselője beszélt, aki egy papírról olvasta fel az engedélyeztetésről szóló adatokat. Mikor megkérdezték tőle, hogy ezek az adatok mit jelentenek, beismerte, hogy nem tudja, számokkal nem készült, legfeljebb azt tudja ígérni, hogy írásban válaszolnak majd.

Ezután a közmeghallgatás résztvevői tehettek fel kérdéseket a bővítésről, köztük gödiek, a környező település lakói és ellenzéki politikusok. A válaszokat a résztvevők többször kipfujolták, olyan bekiabálásokkal szakították meg, mint:

„Akkor költözzön oda! Utálunk, Samsung! Legalább a szemünkbe ne hazudjon!”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét teljes hosszában, korlátozás nélkül használhatják a közlekedők Gödön a Duna utat

A kérdezők közül sokan a gyár bővítését évek óta ellenző Göd-ÉRT Egyesület tagjai voltak. Ők azt kérték számon, hogy miért adhatnak új iparbiztonsági és tűzvédelmi engedélyt a gyárnak, ha korábban azt többször megbírságolták, amiért nem tartotta be a jogszabályokat. A katasztrófavédelem képviselői erre azt válaszolták: ők nem jogalkotók, csak jogalkalmazók, volt már, hogy megbüntették a Samsungot, de ez nem befolyásolja, hogy most kiadják-e az engedélyt az új gyárrészre” – olvasható az index.hu-n.

Vác is érintett a bővítésben

A Samsung bővítés – mint már korábban írtunk róla – a váciakat is érinti, hiszen a gyárnak rengeteg vízre van szüksége és a felhasznált vizet el is kell vezetni, így erre a célra új szennyvíztisztítót építenek Vácon, melynek munkálatai már folynak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét teljes hosszában, korlátozás nélkül használhatják a közlekedők Gödön a Duna utat

A közmeghallgatáson többen részt vettek városunkból is. Matkovich Ilona polgármester Facebook oldalán rövid fényképes beszámolóban osztja meg tapasztalatait a követőivel:

„Az egész Dunakanyart érinti, ezért elmentünk a mai Samsung közmeghallgatásra. Azonban alig volt olyan kérdés, amelyet a Samsung képviselői meg tudtak, vagy meg akartak volna válaszolni.

A közmeghallgatást azért kellett összehívni, mert a település mellett már álló Samsung-gyárat bővítik, és az új üzemrészek engedélyeztetése most zajlik. Mint megtudtuk, a lakosság már semmit nem tehet, hétfőn kiadják az engedélyeket a Samsung bővítésére.” (Fotó: Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments