Lehet egy jelszó veszélyes?

Amennyiben a jelszavakra gondolunk, általában az jut eszünkbe, hogy használatuk megvédi a készülékeinket, felhasználói fiókjainkat az illetéktelen hozzáféréstől. Olvasható a Rackhost.hu közleményében.

Ez tulajdonképpen így is van, de nem ennyire egyszerű a dolog. Megfelelően erős jelszavakat kell választanunk, ugyanis, ha könnyen kitalálható, feltörhető a jelszavunk, akkor gyakorlatilag szabad utat adunk nemcsak a hackereknek, de akár még rosszakaróinknak is, hiszen a belépés számukra sem jelenthet akadályt, ha például a kutyánk, vagy gyerekünk nevét használjuk jelszóként.

Mutatjuk, melyek azok a szavak, kifejezések, kombinációk, melyeket mindenképpen kerüljünk el! A Magyarországon leggyakrabban használt jelszavak a következők voltak 2022-ben a Nordpass kutatása szerint:

  1. 123456
  2. 12345
  3. Kinder123
  4. 1234
  5. telefon
  6. Joci1
  7. qwertz
  8. mandula
  9. qqqqq
  10. 123
  11. 111
  12. asdf
  13. jelszo
  14. mmklub
  15. Emma01
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Egyébként a 200-as listán még megtalálhatók gyakran használt keresztnevek, becenevek, különféle számkombinációk, kisállat nevek, ételek, állatok, növények és márkanevek egyaránt. Ha valamelyik jelszavunkat felismertük, akkor azonnal cseréljük le! Továbbá a gyakran használt témakörök közt szerepelnek még a sportok, zenekarok, hírességek, autók, videójátékok, divatmárkák, filmek címei is, így lehetőség szerint ezeket is mellőzzük.

Érdemes eleve erős jelszavakat választanunk minden eszközünk és fiókunk védelme érdekében. Ez azt jelenti, hogy legyen minimum 6-8 karakter hosszú, tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat és különleges karaktereket egyaránt. Természetesen az egyes platformok meghatározhatnak ettől eltérő kikötéseket, de az adott keretek között próbáljunk leginkább erős jelszót választani. Az lenne a legjobb, ha mások által nem kitalálható, de általunk könnyen megjegyezhető jelszavakat találnánk ki. Így elejét vehetjük annak, hogy elfelejtjük őket és könnyebben eleget tudunk tenni annak a kritériumnak is, hogy minden fiók esetén különböző jelszót használjunk. Mindezt úgy tudjuk megoldani, ha kiválasztunk egy-egy hosszabb szót, vagy mondatot, melyben bizonyos betűket számokra, vagy egyéb karakterekre cserélünk. Ezzel a módszerrel könnyen tudunk jelszavakat választani és megjegyezni, de a feltörésük szinte lehetetlen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Továbbá arra figyeljünk még, hogy ne írjuk fel jelszavainkat sehová, illetve ne osszuk meg őket másokkal, valamint közösségi számítógépeken, internetezésre alkalmas eszközökön – például könyvtár, internet kávézó – lehetőség szerint ne jelentkezzünk be sehova! Amennyiben elkerülhetetlen, akkor pedig figyeljünk rá, hogy ne lássa senki a jelszavunk begépelését, ne felejtsünk el kijelentkezni és véletlenül se nyomjunk rá a jelszó megjegyzése lehetőségre.

A megfelelő jelszavak választása nagyon fontos terület – gondoljunk csak a lakcímünk, telefonszámunk, bankkártya adataink kiszivárgásának lehetőségére –, amennyiben a korábbiakban részletezett kritériumoknak eleget teszünk, nagyobb biztonságban tudhatjuk adatainkat. (Kép forrása: Pixabay) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments