Miért szedjük össze a levelet a ligeti parkolóban?

Egy ismerősöm jelezte, hogy ismét megszólítottak a közösségi oldalon, hogy miért szedjük össze a ligettakarításkor a faleveleket? Ezt minden évben megválaszolom, így most is szeretném megnyugtatni a biogazdálkodókat.

Íme a válaszom:

A ligettakarítás nem csak lombgyűjtésről szól. Fákat metszünk, cserjéket alakítunk, ritkítunk, szemetet szedünk, terepet rendezünk és számos szépítési feladatot látunk el ilyenkor és nem csak a Ligetben, hanem az azt környező zöld területeken.

A lehullott leveleket csak a templom előtti térrészekről gyűjtjük össze, és azért, mert az egy döngölt agyag alapú tér, ami a szabadtéri programok megvalósítására és a parkolásra szolgál. Nap mint nap nemcsak a templomba járó idős emberek, hanem a sportolók, horgászok, a közeli boltokba és szórakozóhelyekre érkezők is rendszeresen használják ezt parkolóként.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A terület egyházi tulajdonú, amit elsősorban mi, városlakók használunk. Annak érdekében, hogy az esőzések miatt felázott agyagon ne kezdjen el megrohadni a lehullott falevél, ezzel balesetveszélyt okozva, azt összegyűjtjük és komposzttelepre szállítjuk. Ezt nemcsak a biztonság érdekében tesszük, hanem azért is, mert a gesztenyefák évtizedek óta szenvednek az aknázó molyoktól, amit rendszeresen permeteznek. A lehullott levelek viszont értelemszerűen magukon hordozzák a kártevőket, ezért is kell az avart arról a területről eltávolítani, hogy ne fertőzzenek tovább.

Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy az avar tápanyagot jelent a növényeknek, miután beépül a talajba, itt azonban erre nincs lehetőség. (Bíró György) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments