Ravasz mint a…. – Adathalász üzenetek a FOXPOST nevében

Az elmúlt hónapokban valótlan tartalmú, a FOXPOST nevében küldött adathalász/csaló e-mailekkel és üzenetekkel, illetve telefonon keresztül próbálkoznak a csalók, a felhasználók banki adatait megszerezni – figyelmeztet az ELBIR – Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi közleményében.

Az adathalász üzeneteket a legtöbb esetben ismert cégek nevében küldik a támadók. Nehéz ezeket megkülönböztetni a hiteles, valós üzenetektől, mivel céges logókat és grafikus elemeket, adatokat használ(hat)nak.

Az adathalász e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, az ezekben található rosszindulatú hivatkozásokat úgy tervezik meg, mintha a cég valós weboldalára irányítana át. Azonban a linkek olyan oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni lakossági felhasználók és üzleti partnereik adatait, amelyekkel később visszaélhetnek.

Hogyan ismerhetők fel az adathalász e-mailek vagy más üzenetek? 

a levélben szereplő link helytelen pl.: foxpost-hu.kaspay24.hu;

az üzenetben lévő adatok nem pontosak, vagy helyesírási hibákat, hibás nyelvezetet tartalmaznak, illetve magyartalan, online programmal fordított mondatok találhatóak benne;

direkt fizetési hivatkozás szerepel benne pl.: https://foxpost-hu.hufpay.site/18981955;

Ha szokatlan és gyanús linkkel találkozik, ne kattintson rá!

Ha arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, kérjük, az ilyen jellegű leveleket hagyja figyelmen kívül és semmiképpen se kattintson a “FOXPOST nevében” küldött e-mailben lévő gyanús, helytelen linkre, mert ezek nem a FoxPost Zrt. által küldött hivatalos értesítők.

Amennyiben telefonon keresztül próbálják megszerezni az adatait, semmiképp ne adja ki azokat!

A FOXPOST soha nem kér banki belépési adatokat sem telefonon, sem más formában. Továbbá nem kezdeményez olyan telefonhívást, amelyben a szállítás megerősítésére buzdítana. Amennyiben ilyen jellegű hívást kap, azonnal szakítsa meg.

Vigyázzanak az online térben is értékeikre!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments