Új zeneművek szólalnak meg a főtéri harangjáték pavilonjában

Figyelemfelkeltő, rövid, modern hangzásvilágú, és a környezethez illő – ezek voltak az elsődleges szempontok amikor Bogányi Gergely a főtéri pavilon harangjátékára komponált 24 különálló, szignálszerű miniatűr zeneművet. Az instrumentumon óránként szólalnak meg az új darabok – erről az ES tévé számolt a Bogányi Gergely Liszt-, Kossuth- és Prima-díjas zongoraművésszel készült beszélgetés kapcsán.

Az emberek egyszerre fogadták pozitívan és nagyon meglepődve, amikor először hallották az új, harangokra írt műveket. Bogányi Gergely szerint a játszott szólamok megújítására azért volt szükség, mert korábban a harangjátékon megszólaltatott hosszú, dallamos és populáris darabok eredetileg nem haragra komponált művek voltak. A régiből nem maradt semmi, de az újakat, melyekben elsősorban nem a dallam, hanem a hangulatok uralkodnak, majd félévente felülvizsgálják és a hallgatóság véleménye alapján újakat komponál Bogányi Gergely.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

„24 rövid külön zeneművet készítettem, és az is lehetőség, hogy tavasszal néhányat majd cseréljek. Tehát, hogy ne mindig ugyanazokat a dallamokat, hangokat hallják az itteniek, hiszen én sokat vagyok errefelé, és tudom, hogy egyébként a nagyon hosszú és dallamos, erős haragjátékok rendkívül zavaróak az itt étkező, meg az életet vivő emberekre, és ezért nagyon fontos, hogy ezek kompaktok és s miniatűrök legyenek” – mondta Bogányi Gergely.

Nagyon fontos, hogy a továbbiakban a dinamikát is beállítsák az instrumentumon, mert jelenleg mindegyik harang azonos hangerővel szólal meg, most csak maximum hangerővel tud játszani és olyan, mintha valaki csak teljes erőből tudna énekelni, ami lehetetlen – hallottuk Bogányi Gergelytől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments