Új zeneművek szólalnak meg a főtéri harangjáték pavilonjában

Figyelemfelkeltő, rövid, modern hangzásvilágú, és a környezethez illő – ezek voltak az elsődleges szempontok amikor Bogányi Gergely a főtéri pavilon harangjátékára komponált 24 különálló, szignálszerű miniatűr zeneművet. Az instrumentumon óránként szólalnak meg az új darabok – erről az ES tévé számolt a Bogányi Gergely Liszt-, Kossuth- és Prima-díjas zongoraművésszel készült beszélgetés kapcsán.

Az emberek egyszerre fogadták pozitívan és nagyon meglepődve, amikor először hallották az új, harangokra írt műveket. Bogányi Gergely szerint a játszott szólamok megújítására azért volt szükség, mert korábban a harangjátékon megszólaltatott hosszú, dallamos és populáris darabok eredetileg nem haragra komponált művek voltak. A régiből nem maradt semmi, de az újakat, melyekben elsősorban nem a dallam, hanem a hangulatok uralkodnak, majd félévente felülvizsgálják és a hallgatóság véleménye alapján újakat komponál Bogányi Gergely.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt Lajtai István, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő

„24 rövid külön zeneművet készítettem, és az is lehetőség, hogy tavasszal néhányat majd cseréljek. Tehát, hogy ne mindig ugyanazokat a dallamokat, hangokat hallják az itteniek, hiszen én sokat vagyok errefelé, és tudom, hogy egyébként a nagyon hosszú és dallamos, erős haragjátékok rendkívül zavaróak az itt étkező, meg az életet vivő emberekre, és ezért nagyon fontos, hogy ezek kompaktok és s miniatűrök legyenek” – mondta Bogányi Gergely.

Nagyon fontos, hogy a továbbiakban a dinamikát is beállítsák az instrumentumon, mert jelenleg mindegyik harang azonos hangerővel szólal meg, most csak maximum hangerővel tud játszani és olyan, mintha valaki csak teljes erőből tudna énekelni, ami lehetetlen – hallottuk Bogányi Gergelytől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments