Virágokkal, üzenetekkel mutatták ki szolidaritásukat Vácon a szülők az egyhetes pedagógussztrájk alatt

Az elmúlt hétre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy hétig tartó sztrájkot hirdetett. A január 23-tól hét napon át tartó munkabeszüntetéshez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. Vácon is több iskolában sztrájkoltak a tanárok, január 31-én, kedden pedig a szakiskolák csatlakoztak is a kezdeményezéshez – olvasható a Váci Hírnök Facebook oldalán.

A legtöbb váci iskolában csatlakoztak a PDSZ és a PSZ sztrájkfelhívásához. A Váci Radnóti Miklós Általános Iskolában a bejáratnál tábla hirdette, hogy 16 tanár nem veszi fel a munkát egy hétre. Hasonló volt a helyzet más iskolákban is. Információink szerint a Váci Juhász Gyula Általános Iskolában, a Váci Waldorf Általános Iskolában és a Váci Madách Imre Gimnáziumban is sztrájkoltak a tanárok. Kedden, miután jóváhagyta a bíróság a szakszervezet szakképzési sztrájkbizottságának a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó ajánlatát, csatlakozott a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Napelemes fejlesztések a költségtakarékosság jegyében

Múlt héten péntek délután tanárok és diákok vonultak a kisváci körforgalomhoz „Cinkos, aki néma”, „A hallgatás nem rend” feliratú molinóval és táblákkal hívták fel az arra haladók figyelmét az ágazati problémákra.

Kedden Vác több iskolájához is kerültek ki rózsaszín virágok a szolidaritás jelképeként. Január 31-e, az egy évvel ezelőtt lebonyolított figyelmeztető sztrájk évfordulója volt. A programot meghirdető aHang csapata egy térképet is készített, amelyen üzenni lehetett a pedagógusoknak. Vácon nyolc intézmény dolgozóinak küldtek üzenetet, vagy helyeztek az iskola bejáratához virágokat.

„Kedves Árpádos tanárok! Köszönöm közületek azoknak a munkáját, akiknek hála a gyermekeim hétköznapjai tartalmasan és boldogan telnek! Kívánom, hogy mihamarabb magasabb fizetést kapjatok munkátok méltóbb megbecsüléseképpen, csökkenjen terhelésetek, és egy megreformált oktatási rendszerben dolgozhassatok, szabadon választott tankönyvekből” – írta az egyik szülő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

„Csak támogatni tudom a tanárok erőfeszítéseit! A társadalmi megbecsülésük (nem csak anyagi értelemben) az egyik legfontosabb ügy szerintem. Az oktatás színvonala pedig elemi kérdés. Szeretném biztosítani őket, hogy nincsenek egyedül. Mi szülőként egyetértünk és szolidárisak vagyunk velük. Itt a jövő – jövőnk a tét!” –  írta egy másik.

Az országban folyamatossá váltak a hasonló tiltakozások, Vácon sem ez az első tüntetés az oktatás helyzete és az azzal kapcsolatos kormányzati tétlenkedés miatt. Októberben a pedagógusok világnapján százak vállaltak szolidaritást a pedagógusokkal a belvárosi Konstantin téren. Novemberben pedig élőláncot alkottak a diákok, pedagógusok, szülők a Széchenyi utcában.

Egy szülő elindította a „Zebraszerda” kezdeményezést is, melyhez szintén csatlakoztak városunkból is. Aki egyetért a pedagógusokkal és szolidaritást vállalna, az szerdánként egy választott gyalogosátkelő helynél tehet tanúbizonyságot erről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pápay Eszter: Változó kor

Az országos tiltakozásokat kezdetben az elmaradt béremelések és az oktatás körülményei miatt szervezték. A munkakörülményeik miatt tiltakozó tanárok közül többeket ki is rúgtak a demonstrációk következményeként az elmúlt egy évben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments