21. Váci Tavaszi Fesztivál a Petőfi 200 emlékév programokkal kiegészítve

A közelmúltban tartották meg a Váci Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó hagyományos sajtótájékoztatót, melynek keretében idén a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan is lesznek programok. Matkovich Ilona polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a programfüzetek már elérhetőek nyomtatott és digitális formában is.

„Szeretném kiemelni, hogy Vác is csatlakozott idén a Petőfi 200 elnevezésű emlékévhez, amely a városunkhoz szorosan kötődő költő születésének a 200. évfordulójára emlékezik. A Váci Tavaszi Fesztiválon belül rengeteg féle program lesz. Itt ül körünkben Rékasi Károly, aki a Szabadság, szerelem zenés irodalmi estjét fogja előadni, de emellett még nagyon sokan fognak ebben a témában fellépni. Azt szeretnénk, hogy mire ennek az évnek vége lesz, addigra minél több váci fiatal és idős megismerje, hogy hogyan kötődik Petőfi Váchoz” – mondta a polgármester.


Laczi Sarolta, a művelődési központ vezetője kiemelte, hogy eddig több, mint 8000 darab jegy kelt a programokra.

„Ez egy nagyon régi fesztivál, régi hagyománnyal rendelkező fesztivál indul majd útjára március közepén. Nagy öröm számukra, hogy március elsején a Sajdik Gyűjtemény is újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Március 17-én egy különleges kiállítás megnyitóval készülnek a Petőfi emlékév kapcsán, Sajdik Ferenc Petőfi illusztrációból nyílik majd kiállítás” – számolt be Laczi Sarolta.

A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar karnagya Sándor Bence elmondta: idén könnyű dolguk volt, mert a fesztivál nyitókoncertjén Mozart D-moll zongoraversenyét adják majd elő Bogányi Gergely, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, amelyet már 2020-ban és 2021-ben is szerettek volna, de a koronavírus járvány miatt le kellett mondaniuk ezeket a fellépéseket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Erőss Józsefnét

„Remélem jövő szombaton nem gördül már akadály a koncert elé. Gergővel már többször beszéltünk, próbáltunk is a mű kapcsán. Emellett a mű mellett még eljátsszuk Mozart: D-dúr divertimentoját a koncert legelején, ez egy szórakoztató zene, az egyik legkedveltebb divertimentoja a Mozartnak” – mondta Sándor Bence.

A fesztivál zenei csemegéje Zséda és a Talamba Ütőegyüttes közös koncertje lesz. Zombor Levente, a formáció vezetője elárulta: 2021 decemberében kereste meg őket Zséda, hogy szeretne velük egy közös koncertet.

„Ami egyébként az ütőhangszeres együttesnek, tehát a Talambának nem egy ördögtől való dolog, hiszen az elmúlt 24 év során már tényleg mindenkivel kooperáltunk, Horgas Esztertől egészen Fábián Juliig és klasszikus zenekaroktól kezdve pop formációig mindenkivel. Úgyhogy teljesen nyitott szívvel álltunk Zséda elé, és ő hozta ezt a Colorum ötletet, ugye a WHO című könyvéről egy nagyon színes koncertet szeretett volna bemutatni, hiszen ő azért klasszikus zenei gyökerekkel rendelkezik, bármennyire inkább a pop irányából ismerhetjük őt. Úgyhogy ebben a koncertben lesznek klasszikus áriák is, amit Zséda fog előadni” – hallottuk Zombor Leventétől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Változik a temetkezést szabályozó helyi rendelet

Lesznek fiatalokna szóló művek is a fesztiválon, például a #kukoricajancsi című zenés színmű A darabot Balassa Krisztián írta, Angyal Márta rendezte, főszereplője Venczli Alex. A mű egyfajta tisztelgés a János vitéz előtt.

„Kifejezetten a tizenéves tinédzser fiatal generációnak készítettük ezt a zenés produkciót, ami annyiban tiszteleg a János vitéz előtt, hogy a felépítése, a dramaturgiája követi az eredeti klasszikus művet, viszont történetében, szituációban mai. Krisztián barátommal és a fiatalokkal együtt dolgoztuk ki ezt a szövegkönyvet, valamint mai kortárs magyar popslágerek hangoznak el az előadásban, amelyben a fiatalok énekelnek, táncolnak. És tulajdonképpen a szerelemről, a barátságról, a hűségről és mindarról szól, ami egyébként a János vitéz is” – mondta Angyal Márta.

A Szabadság szerelem című irodalmi estjével érkezik Vácra Rékasi Károly színművész, aki megtiszteltetésnek érzi, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényen léphet a váciak elé. Elmondta: nem egy átlagos irodalmi esttel készülnek, hiszen megnyerte maga mellé Somlai Valéria zongoraművészt, a látványért pedig Tóth Zoltán, a Madách Színház hangmérnöke felel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megkezdték a harangok visszaszerelését a Fehérek templomába

„Petőfinek egy érdekes területére tévedtünk el. Nem szeretnénk csak és kizárólag a sokakat eltántorító, a kötelező verstanulás útján megismert Petőfit megmutatni. Nem, az útirajzokra alapoztuk az előadást, alapoztam az előadást, ugyanis Petőfi Sándornak az volt az elhatározása, hogy egy éven keresztül ő körbejárja a világot. Természetesen nem sikerült neki. Körbejárja a világot az esküvője előtt, és ezt az utazást mi 50 perc alatt igyekszünk megmutatni, még egyszer mondom, videóval és zenével” – tudtuk meg Rékasi Károlytól. (Fotó: Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments