A kereskedelmi iskola mellett a Madách gimi és a mozgásfejlesztő stúdió épületét is vinné a református egyház

Egy tavaly decemberi törvénymódosítás értelmében ingyenesen egyházi tulajdonba kerülhet a szérűskerti kereskedelmi iskola minden ingatlana és vele együtt a köznevelési célra használt ingósága is. Mivel az épület egy helyrajzi számon szerepel a Váci Madách Imre Gimnáziummal, továbbá az önkormányzat által üzleti alapon kiadott épülettel, az egyház ezeket is a tulajdonába szeretné kapni – írja a vac.hu.

Erről zajlott egyeztetés kedden a városházán, ahol Matkovich Ilona kijelentette: nem támogatják azt, hogy az ingatlanok tulajdonjogát elvegye az református egyház a várostól. A szerdai ülésén a képviselő-testület határozatban kérte fel az átvételi szándékát jelző egyházi szervezetet, hogy vizsgálja felül igényét.

A polgármester szerint azért nem elfogadható a kérés, mert a rendszerváltás után éppen az egyházi kárpótlás keretében költöztették ki a volt kisváci laktanya területére a belvárosi középiskolákat. Akkor közpénzen épült fel a Váci Madách Imre Gimnázium, a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és a Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A megbeszélésen jelen volt a Váci Tankerületi Központ vezetője, Verebélyi Ákos is, mivel a felekezet jelezte: bár a tulajdonjogát átvenné a Madách gimnáziumnak is, nem tervezik, hogy egyházi intézményként működtessék, azt meghagynák a tankerületnek.

A 2010-es évek elején az önkormányzat helyett a Vác-Felsővárosi Református Egyházközség lett a kereskedelmi iskola új fenntartója, ám a város tulajdonjoga megmaradt. Ez szűnik meg hamarosan és kerülhet át ingyenesen a fenntartó egyházhoz, a többi épülettel együtt. A törvénymódosítás értelmében nemcsak a korábban saját tulajdonú ingatlanokra tarthatnak igényt az egyházak, hanem minden olyan önkormányzati tulajdonra is, melyet köznevelési céllal működtetnek.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által előterjesztett módosító javaslat miatt több város került hasonló helyzetbe, mint Vác. Újbudán 9 milliárd forint értékben vinne el ingatlanokat az egyház, de az önkormányzat itt sem támogatja ezt, ezért már a jogi lehetőségeket vizsgálják. Szegeden viszont a polgármester megállapodott a bencés renddel, így ők fizetnek az ingatlanért. Míg az evangélikus egyház kijelentette: nem kívánnak élni a lehetőséggel, mert a feltételezések szerint igazságtalannak tartják a törvényt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Matkovich Ilona polgármester április elején egyeztet a Váci Egyházmegyével, amely szintén adott be igényt a Szent Család Katolikus Óvoda önkormányzati tulajdonban lévő épületére. (Fotó: Váci Hírnök)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments