Adorján Attila Munkácsy Mihály-díjat kapott

Adorján Attila festőművész sikereiről már több ízben hírt adtunk a Váci Naplóban. A sikeres, elismert művész Vácon él és fest. Számos hazai, országos tárlaton találkozhattunk már nevével, de rendszeresen kiállít, vagy kiállított többek közt Bécsben, Baselben, vagy épp Berlinben is. Tehát a nemzetközi művészeti diskurzus része. A figuratív festészet, a valósághű, fotorealista ábrázolás az ő igazi világa, de nem áll távol tőle az akvarell, vagy a rajzolás sem. Folyamatosan zajlik körülötte a művészeti élet, mozgásban van, mozgásban tartja. Másképp nem is lehet ezt. A Váci Napló hasábjain igyekszem lépést tartani a karrierjének fontosabb állomásaival. Most ismét megteszem, hiszen a váci művész a közelmúltban kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjat kapott. Erről beszélgettem vele és persze arról, mi van vele mostanság, a jövő is szóba került, tervekről, célokról mesélt.

2023-ban 7 művész kapott Munkácsy Mihály-díjat. Az egyikük a Vácon élő Adorján Attila. Először is magával a jelöléssel kapcsolatban faggattam. Vannak szakmai szervezetek, vagy akár alapítványok, akik jogosultak a jelölésre, ebbe a folyamatba még nem vonják be a jelöltet. A jelölt akkor kerül képbe, amikor jön egy információ a minisztériumból, miszerint alá kell írni egy nyilatkozatot, hogy elfogadja az alkotó a díjat. A díjról egy titkos kuratórium dönt. Ez már úgymond a célegyenes volt a nagy eseményig. Ahogy azt Attila mesélte, két héttel a díjátadás előtt érkezett egy e-mail, amiben már megnevezték az őt jelölő szervezetet, innentől már izgalmasabban teltek a napok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Maga a díjátadás a Pesti Vigadóban volt, Csák János kulturális és innovációs miniszter adta át. Hogy milyen érzés volt átvenni ezt a rangos szakmai elismerést Adorján Attilának? Mennyire fontos a váci festőművész karrierjében ez a díj? Hangsúlyozta, hogy ez egy rendkívüli presztízzsel járó, a legfontosabb szakmai elismerés a képzőművészetben. Volt persze nagy örömködés a család, a barátok körében, rengetegen gratuláltak neki személyesen és az internetes közösségi felületeken is.

 Visszaemlékezett, hogy valamikor a nyolcvanas évek közepén Földi Péterhez (a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy- és Kossuth díjas magyar festő, főiskolai tanár – a szerző) utazott, aki éppen aznap értesült róla, hogy megkapta a Munkácsy-díjat. Persze eufórikus hangulatban volt a nógrádi alkotó, ahogy néhány hete a váci festőművész is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Adorján Attila műterme Vácon van, festményei elsősorban külföldi galériákban, műgyűjtőknél láthatóak. Ahogy kitért arra, igyekszik, hogy a jövőben hazánkban – akár Vácon is – önálló kiállításokon mutathassa be festményeit, hiszen az elmúlt tizenkét évben nagyon ritkán jutott mód arra, hogy kiállítson. Ahogy fogalmazott, ez egy nagy kiesés és hiányérzete van ezzel kapcsolatban. Voltak ugyan csoportos kiállítások, országos tárlatok, ahol szerepelt műveivel, de érik egy önálló, az eddigi életművet átkaroló kiállítás a fejében, mondta a váci festőművész.

Azzal kapcsolatban, hogy jelenleg Magyarországon hol láthatóak képei, elmondta: a Kempinski Hotel Corvinus Budapest földszinti galériájában március 8-ától látható az ‘After VOGUE’ című kiállítása, amely május közepéig várja a látogatókat. Ez a tárlat azért is fontos, mert 12 év után újra itthon láthatóak legújabb alkotásai. Ezúttal az Ar2day Galéria és a Kempinski Hotel Corvinus szervezésében. Érdekessége a két eseménynek, hogy pont a budapesti kiállítás megnyitójának napján tudta meg a Munkácsy Mihály-díjjal kapcsolatos hírt. Így hát dupla volt az öröm. Ennél jobban nem szerveződhetett volna az élete aznapra: délelőtt a díj általi eufória, este pedig a 400 fős megnyitó a Budapest szívében fekvő Kempinskiben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Korábban azt nyilatkozta nekem Adorján Attila, hogy nyaranta kicsit vissza szokott venni a tempóból, kevesebbet van a műteremben, de ez most másként lesz. Jelenleg a nyári svájci kiállítás anyagának utolsó simításai zajlanak, Baselben lesznek láthatóak a képei. Amint ezzel elkészül, folytatja a munkát, ám ezúttal rajzolni fog. Hiányzott már számára a rajzolás, mint olyan. Véleménye szerint ezek a művek önállóan is megállják majd a helyüket, de akár vázlatként is szolgálhatnak egy későbbi festményhez. (Szávai Attila – Fotók: Kurucz Árpád)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments