Az anyagcsere betegségek gyógyítására fókuszál a 20 éves K&H gyógyvarázs pályázat

Az anyagcsereproblémákkal küzdő fiatalok száma egyre nő: Magyarországon minden 12. gyerek endokrin, táplálkozási vagy anyagcsere problémákkal küzd. Megfelelő diagnosztika és kezelési terv révén ők is teljes életet élhetnek, ehhez azonban korszerű műszerekre van szükség. Ezt segíti az idén 20 éves K&H gyógyvarázs pályázat, amelynek fókuszában ebben az évben az anyagcsere betegségek gyógyítása áll, de a gyermekegészségügyi intézmények mindennap használatos innovatív eszközökre is benyújthatják pályázatukat 2023. április 5-ig – olvashatjuk K&H szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

Cukorbetegség, laktózintolerancia, gluténérzékenység – Magyarországon 149 ezer gyermek küzd endokrin, vagyis táplálkozási és anyagcsere problémákkal a KSH 2021-es adatai alapján. „K&H gyógyvarázs pályázatunk idén az anyagcsere betegségek diagnosztikáját és gyógyítását segítő innovatív eszközök támogatására fókuszál, hogy a szakemberek megfelelő műszerparkkal rendelkezve minél hatékonyabban meg tudják határozni a tünetek forrását. Így a kezelés is mielőbb elkezdődhet és a gyermekek hamarosan egészséges társaikéhoz hasonlóan teljes életet élhetnek” mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Természetesen az elmúlt 20 évhez hasonlóan a gyermekeket gyógyító intézmények – kórházak, szakrendelők, mentőállomások, háziorvosok, védőnői szolgálatok a mindennapi ellátáshoz szükséges orvosi műszereket is igényelhetnek, 2023. április 5-ig. A korszerű eszközökkel a diagnózis felállítása nemcsak kevesebb időt vesz igénybe, de az energiával is spórolhatnak a szakemberek, így fenntarthatóbbá is válhat a műszerpark.”

Az anyagcsere betegségek azért alakulnak ki, mert a tápanyagok lebontásáért felelős speciális molekulák (enzimek) nem működnek rendesen, és így a szervezet nem képes megfelelően átalakítani és felhasználni a táplálékot. Jó hír azonban, hogy megfelelő kezeléssel a betegség kordában tartható, és az anyagcsere gondokkal küzdő fiatalok is teljes életet élhetnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érdi kiállítás a váci Hincz-gyűjtemény kincseiből

„A veleszületett anyagcsere betegségek egy jelentős csoportját Magyarországon már a születést követően is szűrővizsgálattal vizsgáljuk, sok anyagcsere betegség azonban csak későbbi életkorban alakul ki. Ilyen például a cukorbetegség, amelynek felnőttkori formáját, a II-es típust sajnálatosan egyre gyakrabban már gyermekkorban is látjuk. A Covid-19 világjárvány számos, népegészségügyi szempontból is jelentős következménnyel járt, az életmódváltozás, valamint a kedvezőtlen érzelmi és pszichológiai hatások miatt az anyagcsere betegségek száma is megnövekedett. Így most még nagyobb szükség van arra, hogy ezeket mielőbb diagnosztizálva megkezdődhessen a személyre szabott kezelés, amely hatására az érintett fiatalok kordában tudják tartani betegségüket” mondta el dr. Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments