Fokozott ellenőrzés az utakon

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) március 6-12. között Seatbelt elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik – olvashatjuk a police.hu Facebook oldalán.

A rendőrség Magyarország egész területén a passzív biztonsági eszközök használatának közúti ellenőrzését végzi. Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát vizsgálják a rendőrök.

A biztonsági eszközök használatának az ellenőrzése különösen lényegbevágó a magyar utakon, ugyanis, míg korábban európai szinten jól álltunk az övhasználat terén, a tavalyi felmérés szerint lecsúsztunk az EU országok sereghajtói közé.

A járművezetők és az elöl ülők biztonsági öv használati arányai 2019-ben voltak a legkedvezőbbek, ettől mind a 2021-ben, mind pedig a 2022-ben rögzített értékek elmaradnak. A 2022-es övhasználati arány a hátsó üléseken az összes vizsgált útkategória esetén megegyezett (az eltérés 1%-on belüli) a 2019-es értékekkel. Igen kedvezőtlenek a 2022-ben mért gyermekbiztonsági rendszerek helyes használati arányszámai: belterületen 56,9%, külterületen 63,2%; autópályán 65,5%. (Fotó: Internet)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments