Hitel nélkül nehéz ma már ingatlant vásárolni

Ma Magyarországon az ingatlanok többség banki kölcsön igénylésével kerül megvásárlásra, azonban az ingatlan értékének csak egy részét fedezheti hitel, jogszabályi előírás alapján a vételár 80 százalékát. A fennmaradó részt úgynevezett önerőből vagy más forrásból kell kiegészítenie a vásárlóknak.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, mekkora hitel szükséges ma ahhoz, hogy megvásároljunk egy átlagos paraméterekkel rendelkező ingatlant? Elemzésünkben összegyűjtöttük, hogy milyen tényezőktől függ a megigényelt hitel összege.

Mitől függ a folyósítandó hitel összege?

A folyósítható lakáshitel összegének megállapításakor a hitelintézet egy értékbecslő segítségét veszi igénybe, aki megállapítja a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékét, azaz az ingatlan reális eladási értékét. Az értékbecslői szakvélemény továbbá kitér az ingatlan állapotára, elhelyezkedésére és az építési évére is, végül ez alapján kerül meghatározásra az az összeg, amennyiért a szóban forgó ingatlan reálisan eladható a piacon. Lakáshitel felvétele előtt érdemes azzal is számolni, hogy az értékbecslő esetleges díját a hiteligénylőnek kell állnia, amennyiben a hitelintézet ezt nem térítené meg. Legvégül azt, hogy pontosan mennyi kölcsönt kíván adni a bank, az értékbecslő által megállapított forgalmi érték fogja meghatározni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Mekkora összegű ma egy átlagos lakáshitel?

A Központi Statisztikai Hivatal lakáscélú hitelállományára vonatkozó statisztika szerint 2022 első felében rekord mértékben növekedett az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene, azonban a gazdasági helyzet romlásával párhuzamosan az év második felében erőteljesen visszaesett a hitelezési kedv. Az ingatlanpiaci árak drágulásának üteme az infláció emelkedésének és a háború okozta bizonytalanság következtében alábbhagyott az év második felében, ám a továbbra is magasnak mondható lakásárak miatt 2022-ben a használt ingatlanokra folyósított hitelek átlagos összege 16 millió forint volt, míg az újonnan épült ingatlanok esetében ez valamivel több, átlagosan 20 millió forint körül mozgott. 2023-ban az ingatlanpiaci megtorpanás következtében az elemzők szerint a megigényelt hitelek átlagos értéke kis mértékben változhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Nem indokolt a kivárás

A jelenlegi gazdasági kilátások szerint nem indokolt a tétlen kivárás az ingatlanpiacon, az elemzők mégis a hitelezési kedv elmaradását várják 2023-ban, amely esetén nagy szerepet játszik a jelenlegi kamatkörnyezet, az infláció és a még mindig uralkodó bizonytalanság. Mégis, a jelenlegi helyzetben is adódnak olyan lehetőségek azok számára, akik ingatlant kívánnak vásárolni, amellyel akár milliókat spórolhatnak. A nehézség abban áll, hogy a piacra lépés megfelelő időpontját találják meg a vevők és az eladók egyaránt, amelyet az infláció és a gazdasági bizonytalanság következtében nehezebb kalkulálni. Emellett a még jövő évig igényelhető állami otthonteremtési támogatások is ösztönzőleg hathatnak a piacon, így érdemes készenlétben maradni. (Forrás: Creditline.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments